Pretraživanje

[__LOGIN__]

Nagrada Status 2020. - Rijeka, Export-Delta 22.9.2020.

Nagrada Status 2020. - Rijeka, Export-Delta 22.9.2020.
U Rijeci će se u novouređenoj hali Export na Delti, trenutnom domu izložbe Fiume Fantastika koja se odvija u sklopu RI EPK 2020 programa,  u utorak 22.9.2020. ipak održati svečana dodjela Nagrade Status koja će ove godine zbog epidemioloških mjera biti zatvorenog tipa i bez publike, nakon što je prvi planirani termin dodjele - 16.ožujka, zbog Covida 19 otkazan tjedan dana prije održavanja.
 
Ovogodišnji laureati, najbolji hrvatski instrumentalisti u 2020. tako neće biti uskraćeni za svoju najveću manifestaciju, a budući da će cijela dodjela biti snimana, publika će je imati priliku naknadno gledati na malim ekranima.
 
Ova prestižna nagrada dodjeljuje se u 20 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku. Istaknimo samo neke od prijašnjih dobitnika, redom vrhunske glazbenike: Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Matija Dedić, Elvis Stanić, Saša Nestorović, Hrvoje Rupčić, Boris Leiner, Vedran Božić, Igor Geržina, Marko Ramljak, Davor Križić, Henry Radanović, Stjepan Hauser, Joseph Joe Kaplowitz, Zvjezdan Ružić, Vojkan Jocić, i mnogi drugi koji predstavljaju ono najbolje s čime se hrvatska glazbena scena može pohvaliti.
 
Podsjetimo se ukratko na koji način se dodjeljuje Nagrada Status:
  • za nagradu mogu biti predloženi instrumentalisti članovi HGU, kao i članovi drugih glazbenih udruga, ali i svi drugi glazbenici - punoljetni državljani Republike Hrvatske, instrumentalisti čije su izvedbe snimljene ili ostvarene i dokumentirane, te objavljene u Hrvatskoj unutar izborne godine, u ovom slučaju unutar 2019. 
  • na temelju liste pristiglih prijedloga, stručne komisije koje čine poznati i priznati glazbeni profesionalci, glasanjem biraju najboljeg - dobitnika nagrade Status u odabranoj kategoriji.
 
Njihov izbor u svakoj kategoriji javno je objavljen na web stranici Nagrade Status, a pobjednicima po kategorijama bit će uručene nagrade u programu 22.9.2020. - Export-Delta, Rijeka, od 19:30h.
 
Od ove godine na dodjeli uvodimo jednu novost. Naime, do sada su dobitnici Nagrade Status imali priliku glazbeno nastupati na dodjeli uz podršku svojih matičnih sastava ili unutar formacija u kojima inače djeluju. Ovom prilikom nastupat će uz pratnju najboljih riječkih glazbenika, za ovu priliku okupljenih u STATUS BAND, koji čine dosadašnji dobitnici Nagrade Status iz riječke podružnice HGU: 
  • Henry Radanović - bas gitara
  • Ivan Popeskić - klavijature
  • Branimir Gazdik - bubnjevi
  • Ivan Pešut - gitara.

Povod ovoj promjeni je odlično iskustvo sa sličnim Status bendom koji je pratio finaliste na dodjeli nagrade Status Juniori, mlađem bratu Nagrade Status, namijenjene promociji talentiranih mladih glazbenika svih stilova, do navršene 18. godine života. 

Nagrada Status od 2006. godine održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH i HUZIP-a.
 
 

U glazbenom dijelu programa dodjele Statusa nastupit će slijedeći glazbenici:

Knjižica Nagrada Status 2020.
(biografije dobitnika, članovi komisija, povijest, itd... - .pdf)