Pretraživanje

[__LOGIN__]

GRAD RIJEKA

GRAD RIJEKA

Rijeka - grad koji se pamti

Rijeka je središte Primorsko-goranske županije s 305.000 stanovnika, regije koju čini nesvakidašnji spoj mora i gorja koje se proteže od planine Učke preko goranskih brda do Velebita. Sa zapadne strane Rijeci nalazi se Opatijska rivijera, najstarija i najelitnija hrvatska turistička regija, s druge strane smjestila se Crikveničko-vinodolska rivijera, a jedinstvenoj pitkoj vodi vrhunske kvalitete, i zraku, Rijeka valja zahvaliti najočuvanijem dijelu zemlje Gorskom kotaru.

Nadomak grada nalazi se Platak koji je u zimskim mjesecima omiljeno odredište riječkih skijaša.U neposrednoj blizini Rijeke smjestili su se Kvarnerski otoci, Krk, spojen mostom s kopnom, te Cres, Lošinj i Rab. Uz vrlo dobru povezanost s otocima te gradovima uzduž jadranske obale, Rijeka ima autobusni i željeznički kolodvor te zračnu luku Rijeka na otoku Krku. Od graničnog prijelaza sa Slovenijom udaljena je svega pola sata vožnje, od Trsta u Italiji sat vremena, a do glavnoga grada Hrvatske - Zagreba treba sat i pol vožnje.

U Rijeci postoji duga tradicija gradskih događanja koja se zbog pogodne klime uglavnom održavaju na javnim gradskim prostorima. Najbolji primjer za to je karneval koji je tijekom 24 godine stalnog održavanja prerastao u manifestaciju međunarodnog karaktera koju su s pravom strani mediji proglasili jedinstvenim događajem kojeg svakako treba posjetiti. 24. Međunarodni riječki karneval održan 2007. godine okupio je oko 8.000 sudionika u karnevalskoj povorci i oko 100.000 posjetitelja. Procjene turističkih novinara govore o tome da je Riječki karneval treći najveći karneval u svijetu, nakon Rio de Janeira i Venecije.

U razvoju urbanog turizma i namjeri gradskih vlasti da Rijeku vrate moru, velika je uloga riječke regate Fiumanke koja po uzoru na tršćansku Barcolanu, okuplja svake godine sve više sudionika. Njihova atraktivna plovila i riva prepuna raznih događanja okupljaju velik broj posjetitelja. Stoga Grad Rijeka u sklopu projekta Rijeka Gateway snažno potiče projekt izgradnje nove marine na lokaciji Porto Baross, koja će pružiti kompletnu uslugu turistima-nautičarima i pozicionirati Rijeku kao središte nautičkog turizma.

Nautički sajam u Rijeci snažno se profilirao kao jedan od vodećih u Hrvatskoj, s izrazitom ponudom domaćih proizvođača. Prosinac u Rijeci tradicionalno se obilježava čitavim nizom atraktivnih događanja, od kojih su najznačajniji doček Nove godine na otvorenom uz koncert na Korzu za i klizalište na rivi uz more.

Manifestacija Riječke ljetne noći koje se održava tijekom lipnja i srpnja, pokazala je kako se kvalitetnim programima, vrhunskim izvođačima i specifičnim lokacijama na kojima se programi izvode može privući velik broj posjetitelja. Posebno je zanimljivo što se Grad Rijeka kao organizator odlučio iskoristiti bivše industrijske lokacije u raznim dijelovima grada kao mjesta održavanja za razne kulturne programe. Tako se Hamlet održavao u Tvornici papira, a Beethovenova se glazba izvodila u Torpedu. Predstave se ljeti održavaju na plažama i gradskim trgovima, što je posjetiteljima izuzetno atraktivno.

U doba blagdana riječkog zaštitnika sv. Vida, svake se godine 15. lipnja u gradu se priredi čitav niz programa za djecu i građane svih dobnih skupina. Manifestacije poput Međunarodnog festivala malih scena ili Jazz time, već su odavno ucrtane u kalendare europskih kulturnih događanja. Živost i raznolikost javnog života Rijeke te poticanje novih događanja, otvorenost novih inicijativama čini Rijeku posebnim urbanim centrom. Turisti rado dolaze u Rijeku da osjete živost grada i zato Rijeka s pravom razvija urbani turizam.

www.rijeka.hr