Pretraživanje

[__LOGIN__]

ROCK AKADEMIJA

ROCK AKADEMIJA

Petnaest je godina prošlo od osnutka Rock akademije, a kroz nju je dosada više od tri tisuće polaznika pohađalo različite tečajeve na kojima su usvajali znanja i vještine, ostvarivali prve nastupe i uspjehe te se veselili glazbi i muziciraju. Iako su 1992. godine bile ratne prilike u Republici Hrvatskoj popraćene znatnim osiromašenjem građana, ipak se dvadesetak polaznika, većinom srednjoškolaca, upisalo na tečajeve gitare, bas gitare i bubnjeva. Od samog je početka odabir je nastavnika Rock akademije bila teška zadaća jer visoke glazbene škole osposobljavaju buduće profesore glazbe da podučavaju samo tzv. ozbiljnu glazbu a ne popularne glazbene stilove. Unatoč tome, sada je više od dvije trećine suradnika Rock akademije završilo visoke glazbene škole.

Sredinom 2002. godine započela je verifikacija novih programa za čiju je provedbu osnovana ustanova Učilište za popularnu i jazz glazbu. Rješenjem Ministarstva prosvjete i športa ovo je Učilište dobilo odobrenje za početak rada i izvođenje nastavnog plana i programa srednje škole za popularnu i jazz glazbu. Dana 15.03.2007. nakon višegodišnjeg rada i iščekivanja, dobivena je dopusnica za početak rada Osnovne glazbene škole za popularnu i jazz glazbu s pravom javnosti. Njezin se plan i program temelji na osnaženom dosadašnjem programu tečajeva Rock akademije, većem udjelu pojedinačne nastave i većem godišnjem fondu sati. Njezini učenici ostvaruju prava i imaju obveze kao i učenici u državnim glazbenim školama između ostalog da nakon položenih ispita dobiju svjedodžbu o završetku razreda ili programa.

Tijekom 15 godina rada Rock Akademija i njen osnivač Ladislav Račić uporno pokazuju javnosti i predstavnicima struke da stilovi popularne glazbe i njezini izvođači zaslužuju respekt poput tzv. umjetničke glazbe. Već sama inauguracija osnovne i srednje škole za popularnu i jazz glazbu dovoljno govore o tome.

www.rock-akademija.hr