Pretraživanje

[__LOGIN__]

VLADIMIR KOČIŠ - ZEC

VLADIMIR KOČIŠ - ZEC

Vladimir Kočiš Zec rođen je 1948. godine u Zagrebu. Prve kontakte s glazbom ostvario je još u osnovnoj školi, kada je stekao i početnu glazbenu naobrazbu. Kasnih šezdesetih godina osnovao je grupu Biseri, koja je 1970./71. snimila svoj prvi singl "Anuška", koji je postao veliki hit. U to vrijeme počeo je i sa kompozitorskim radom.

1973. napušta grupu i nastupa kao prateći glazbenik u raznim grupama na mnogim turnejama po tadašnjem Sovjetskom Savezu. Ključni trenutak u njegovoj karijeri dogodio se 1976. godine kada postaje član pop grupe Novi fosili s kojom je proveo slijedećih 15 godina. S Fosilima je snimio 15 LP-a i oko 25 singl ploča, koje su dostigle rekordne tiraže. Novi fosili bili su i ostali najtiražnija i najkomercijalnija pop grupa na prostorima bivše države. Vrhunac njihove karijere bio je odlazak na Eurosong 1987. godine u Bruxelles gdje su nastupili sa pjesmom "Ja sam za ples" i osvojili visoko 4. mjesto.

Grupa se početkom 1991. godine razilazi, a sa njezinim raspadom i početkom Domovinskog rata, Vladimir Kočiš - Zec započinje samostalnu karijeru velikim hitom "Gospodine generale". U 16 godina samostalne karijere objavio je 10 kantautorskih CD-a, te dvije kompilacije.

2005. godine Novi Fosili su se ponovno okupili kako bi odradili nekoliko velikih koncerata, a Vladimir Kočiš - Zec na velikom koncertu u Tvornici proslavio je 40 godina profesionalne glazbene karijere i 16 godina samostalnog kantautorskog rada. Nadimak Zec dobio je jer je bio pionirski prvak Zagreba u trčanju na 60 metara.