Pretraživanje

[__LOGIN__]

Tereza Kesovija

Tereza Kesovija

Prvi nastup i pobjedu Tereza Kesovija bilježi 1961. u zagrebačkom Varijeteu, na natjecanju za nove glasove. Iste godine počinju njeni nastupi na Festivalima, a već iduće osvaja prva mjesta na splitskom te opatijskom festivalu. 1962. godina bilježi i kao početak međunarodne karijere nastupom na festivalu Pjesma za Europu u St. Vincentu u Italiji gdje je zapažaju inozemni producenti. Prvi u nizu velikih trijumfa je onaj s pjesmom autorskog dvojca Nikice Kalogjere i Ivice Krajača "Nima Splita do Splita" dakako na Splitskom festivalu. 1965. godine započinje karijeru u Parizu, ubrzo nakon potpisivanja ugovora s diskografskom kućom Pathé Marconi (EMI) snima svoju prvu ploču na francuskom jeziku.

1966. godine tri tjedna nastupa u poznatom pariškom Music Hallu Bobino i postaje priznata kod publike i kritike. Dobiva poziv iz Monaca da tu malu, bogatu zemlju predstavlja na natjecanju za Pjesmu Eurovizije s pjesmom Bien plus fort. Njeni uspjesi redaju se iz godine u godinu, Tereza briljira na retrospektivnoj večeri Splitskog festivala 1980. godine pjevajući čak 6 pjesama. U 1984. godini ostaje za sjećanje njezin nastup u Ženevi na koncertu UNICEFA kada nastupa zajedno s Richardom Burtonom nekoliko mjeseci prije njegove smrti. Početkom 1986. godine u Parizu nastupa u Casino de Paris zajedno s velikom Amalijom Rodriguez.

1991. sudjeluje u Konvoju za Dubrovnik nakon što je protjerana iz Ćilipa. Aktivno sudjeluje u promidžbi Hrvatske u svijetu - na francuskoj i talijanskoj televiziji govori o strahotama rata u svojoj domovini. U ožujku 1995. godine Tereza hrabro odlazi u ratno Sarajevo i održava tri koncerta u prepunom Narodnom pozorištu.  1998. godina svakako će biti zapamćena po dva koncerta u dvorani Lisinski - prvo je u travnju koncert za pamćenje: Tereza Kesovija i Serge Lama, a u svibnju Tereza je nastupila na slavljeničkom koncertu Zvonka Špišića gdje je maestralno izvela njihov zajednički uspjeh Kad se jednom vratiš.

1999. godine u ime francuskog Predsjednika, Tereza - velika prijateljica Francuske, vrli frankofon i frankofil, sjajan glas, borben temperament i nadasve plemenito srce - odlikovana je i proglašena Vitezom Visokog odličja za doprinose u kulturi Chevalier des Arts et Lettres. Ubrzo potom uručena joj je i Zlatna povelja humanizma, dodijeljena prethodne godine na prijedlog Stalnog komiteta Internacionalne lige humanista, kojom se promovira u humanistu godine, za doprinos razvoju ideje pokreta, za njegovanje i unapređivanje ideje humanizma, povjerenja među ljudima i narodima, izgradnje mira na humanističkim načelima i moralnim principima.

U tradicionalnoj Večernjakovoj anketi 2000. proglašena je pjevačicom stoljeća. 2001. održava koncert u Ženevi, te sudjeluje u programu 50. obljetnice osnivanja UNICEF-a u Sanremu gdje je najavljeno da Tereza uskoro postaje ambasadoricom dobre volje UNICEF-a. U rujnu nastupa na velikom koncertu u povodu 10. godišnjice osnivanja Croatian Band Aida - Moja domovina. 21. srpnja 2002. u sklopu 53-ih Dubrovačkih ljetnih igara te 23. srpnja na Peristilu u sklopu Splitskog ljeta nastupa sa Michelom Legrandom. 2005. u dvorani "V.Lisinskog" u Zagrebu održan je jedan od obljetničkih koncerta pod nazivom "Mojih 45 Skalina".

Povodom obilježavanja 45. godina glazbene karijere Croatia Records je izdala trostruki CD, na 2 CD-a je izbor od 45 pjesma, a kao bonus je CD Live a l'Olympia. Više od osam godina nakon albuma "Samo malo intime" i pune godine dana studioznog snimanja. Tereza je 2007. objavila novi studijski album pod nazivom "Zaustavi vrijeme". Croatia Records objavljuje Platinum Collection kao dvostruki CD na kojima se nalazi 40 Terezinih hitova.  Poslije 19 godina, nakon brižljivih priprema, Tereza Kesovija održala je 16.11.2007. novi veliki koncert u Parizu, u legendarnoj dvorani Olympia. Praćena velikim orkestrom pod upravom Alana Bjelinskog.

www.tereza-kesovija.com