Pretraživanje

[__LOGIN__]

Nagrada Status 2024 - prijava prijedloga

Nagrada Status 2024 - prijava prijedloga
NAGRADA HRVATSKE GLAZBENE UNIJE
"STATUS  2024" - Nagrada za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja
 
Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima za glazbena postignuća u protekloj godini. Ova nagrada dodjeljuje se u 19 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku. Nagrada Status svojim kontinuitetom - održava se 28. godinu za redom, dokazala je važnost koju joj pridaju profesionalni glazbenici. Nagrađeni je navode u svojim umjetničkim biografijama, i s ponosom ističu osvajanje iste. Do sada je nagrađeno više od 220 instrumentalista, u svim kategorijama instrumenata i stilova glazbe.
 
Ove  godine organiziramo 28. po redu dodjelu nagrade Status, pod nazivom Nagrada Status 2024. Završna priredba dodjele Statusa održat će se u Osijeku, sredinom svibnja 2024., uz prigodni umjetnički program. Točan termin dodjele bit će objavljen naknadno. Do sada je Osijek jednom bio domaćin dodjele Statusa - 2019. u Muzeju okusa, a dva puta bio je domaćin Revije Nagrade Status - 2017. u Klubu Plan B, i 2021. u Pivnici Tvrđa.
 
Članovi HGU, mediji i sami instrumentalisti posebno cijene i samu priredbu dodjele nagrade koja je prethodnih godina dignuta na visoku produkcijsku razinu, s velikim brojem nastupa glazbenih umjetnika, dopunjena video brojevima, projekcijama i originalnom scenografijom, te uključuje snimanje i emitiranje na programima HTV-a. Na priloženoj poveznici možete se podsjetiti prošlogodišnjih dobitnika Statusa 2023 https://nagrada-status.hgu.hr/index.php?opt=news&act=mlist&id=710&lang=hr
 
Kako poslati prijavu i do kojeg roka?
Prijedlozi instrumentalista i izvedbi koje je moguće predložiti za Status 2024 primaju se zaključno s petkom 1. ožujka 2024., do 12:00 sati, a šalju se isključivo putem web-obrasca na internetskoj stranici Nagrade. Na istom mjestu će pravodobno pristigli prijedlozi biti javno objavljeni u obliku liste, tjedan dana nakon zaključenja prijava. Budući da je pred četiri godine u području narodne glazbe uvedena dodatna kategorija za tamburaške instrumente, molimo vas da svoje prijedloge šaljete uz informaciju o konkretnom glazbalu, odnosno vrsti tambure prisutnoj u izvedbi ili snimci koju predlažete.
 
Prema pravilniku Nagrade Status, potrebno je skupiti najmanje pet prijava u svakoj od slijedećih 19 kategorija, da bi se uzela u obzir za dodjelu nagrade:
 
ZABAVNA, POP-ROCK i URBANA GLAZBA
- Električna/akustična gitara
- Bas gitara
- Klavijature
- Bubnjevi
- Puhaća glazbala
- Ostala glazbala
 
NARODNA i ETNO GLAZBA
- Tambura: bisernica, brač, čelović
- Tambura: čelo, bugarija, berda
- Ostala glazbala
 
JAZZ GLAZBA
- Saksofon
- Truba
- Električna gitara - nagrada "Damir Dičić"
- Bas gitara
- Kontrabas
- Klavir
- Klavijature
- Bubnjevi
- Trombon
- Ostala glazbala
 
Prijave prijedloga za Nagradu Status 2024 završavaju u petak 1. ožujka 2024. u 12h, te molimo da iste prijavljujete putem obrasca na web stranici Nagrade Status. Pristigle prijave bit će obrađene i javno objavljene na web stranici Nagrade Status tjedan dana nakon isteka roka prijave.
 
Koga se i na temelju čega može predložiti za Status 2024?
Kao i do sada, za Status 2024 mogu biti predloženi članovi HGU-a i drugih glazbeničkih udruga, ali i svi drugi instrumentalisti koji su punoljetni hrvatski državljani s ostvarenom izvedbom i dokumentiranom snimkom objavljenom unutar prethodne godine (2023.) u Republici Hrvatskoj. Pod izvedbom/snimkom se podrazumijevaju sva javno predstavljena izdanja, neovisno o mediju na kojem se nalaze (TV i radijske emisije, internet servisi za digitalnu distribuciju i prodaju glazbe, društvene mreže poput Facebooka i YouTubea, itd...).
 
Kako se biraju nominirani i dobitnici Nagrada?
Predsjedništvo HGU-a prihvatilo je pravilnik i proceduru prema kojoj je odluka o nominiranima i najboljima u svim kategorijama u nadležnosti stručnih komisija koje čine istaknuti profesionalni glazbenici, svirači i/ili producenti. Oni će od pravodobno pristiglih prijava/snimaka tajnim glasovanjem izabrati troje nominiranih u svakom području i svakoj kategoriji, a potom odlučiti tko su dobitnici Statusa.
 
Za sva dodatna pojašnjenja i upite slobodno nas kontaktirajte e-poštom: nagrada.status@hgu.hr.