Pretraživanje

[__LOGIN__]

Nagrada Status 2023. - Šibenik, Kuća umjetnosti Arsen, 16.5.2023. u 20h

Nagrada Status 2023. - Šibenik, Kuća umjetnosti Arsen, 16.5.2023. u 20h

Nakon što je do sada bio domaćin dva revijalna koncerta dobitnika Statusa, ovo je prvi put da se svečana dodjela Nagrade Status održava u Šibeniku, u modernom zdanju Kuće umjetnosti Arsen.

Za Nagradu Status 2023. predloženi su instrumentalisti koji su u 2022. imali vlastita izdanja ili su kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača, a od 2011. i instrumentalisti koji su objavili ili ostvarili instrumentalnu izvedbu bez obzira na konfiguraciju/nosač na kojima se nalaze. Pod ostvarenom izvedbom smatra se bilo koja relevantna izvedba uživo, dokumentirana i dostupna javnosti putem TV-a i interneta. Do sada je Statusom nagrađeno više od 240 instrumentalista, u zabavnoj, rock i urbanoj glazbi, narodnoj i tradicijskoj/etno glazbi, te u jazz glazbi.

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se u 17 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku. Istaknimo samo neke od prijašnjih dobitnika, redom vrhunske glazbenike: Darko Jurković, Marko Lazarić, Matija Dedić, Saša Nestorović, Hrvoje Rupčić, Boris Leiner, Vedran Božić, Igor Geržina, Marko Ramljak, Davor Križić, Goran Delač, Luka Žužić, Joseph Joe Kaplowitz i mnogi drugi koji predstavljaju ono najbolje s čime se hrvatska glazbena scena može pohvaliti.

Od velikog broja predloženih glazbenika, odluku o najboljima donijele su stručne komisije Nagrade Status, sastavljene od profesionalno i društveno priznatih i cijenjenih glazbenih umjetnika i stručnjaka.

ČLANOVI KOMISIJE ZA ZABAVNE, POP-ROCK, URBANE, NARODNE I ETNO KATEGORIJE:
Nikša Bratoš - predsjednik komisije, Duško Mandić, Denis Mujadžić Denyken, Igor Ivanović, Ivan Popeskić, Toni Eterović, Fedor Boić, Goran Martinac, Tihomir Preradović, Tomislav Mrduljaš, Vojan Koceić i Željko Nikolin.

ČLANOVI KOMISIJE ZA JAZZ KATEGORIJE:
Neven Frangeš - predsjednik komisije, Mario Mavrin, Davor Križić, David Gazarov i Elvis Stanić.

Moderator rada Komisija: Zvonimir Bučević - povjerenik Nagrade Status.

Nagrada Status od 2006. godine održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i HUZIP-a.

U glazbenom dijelu programa dodjele Statusa od 2020. godine uvedena je novost. Do tada su dobitnici Nagrade Status imali priliku glazbeno nastupati uz podršku svojih sastava ili formacija u kojima inače djeluju, a od 2020-te, a tako i ovom prilikom, nastupit će uz pratnju ponajboljih glazbenika, za ovu priliku okupljenih u "kućni" STATUS BAND:
- Mate Anić, klavijature
- Ivan Burić, bubnjevi
- Mate Skračić, gitara
- Marko Baranović, bas gitara

GLAZBENI PROGRAM: Ovogodišnja dodjela je posebna po tome što se održava u godini u kojoj obilježavamo obljetnice rođenja naših istaknutih članova, na žalost preminulih predsjednika HGU, izuzetnih glazbenih umjetnika: pjevača Ive Robića - 100 godina rođenja (23.1.1923.), i gitarista Damira Dičića - 85 godina rođenja (23.7.1938.). Njima u čast, u glazbenom dijelu programa bit će izvedene i dvije pjesme čiji su skladatelji.