Pretraživanje

[__LOGIN__]

O Nagradi Status

O Nagradi Status

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status za najbolje instrumentaliste u protekloj godini. Naziv Nagrade nastao je iz naziva glasila Hrvatske glazbene unije "Status" koji su dali Dražen Buhin i Paolo Sfeci.  Prva dodjela održana je 27. veljače 1997. u hotelu Sheraton, a otvaranjem kluba hrvatskih glazbenika – SAX! (1999.) dodjela se preselila u taj prostor. Godine 2006. nagrada je održana u sklopu Sajma glazbe na zagrebačkom velesajmu, a od 2007. - 2009. godine održavala se u zagrebačkom klubu Boogaloo. 2010. godine po prvi puta Nagrada se "seli" van Zagreba u Rijeku zahvaljujući Tajniku HGU Podružnice 3 Rijeka, gđi. Jadranki Čubrić. Dodjela Nagrada Status 2010. održana je u Stereo Dvorani.

Uz kategoriju pop, rock, zabavna i narodna glazba od 1998. uvedena je kategorija za jazz instrumentaliste. 2004. kategoriji pop-rock pridodan je naziv urbana kategorija, a sukladno produkciji i izdanjima koje su pod tim nazivom svoje mjesto našle i u Diskografskoj nagradi Porin. Za Nagradu Status mogu biti predloženi instrumentalisti - redovni članovi HGU - koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja i/ili su kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača, a od 2011. godine i instrumentalisti koji su u 2010. godini objavili ili ostvarili instrumentalnu izvedbu bez obzira na konfiguraciju/nosač na kojima se nalaze. Pod ostvarenom izvedbom smatra se bilo koja relevantna izvedba uživo, dokumentirana i dostupna javnosti putem TV-a i interneta. Svake godine dodjeljuju se i posebne "Zlatne plakete" zaslužnim pojedincima i ustanovama. Do sada je nagrađeno više od 60 instrumentalista, te podijeljeno više od 50 Zlatnih plaketa.

Tijekom godina dodjela pomoć pri realizaciji nagrade dali su nam mnogi, a izdavajamo slijedeće: Art Centar-Mega Muzika, T.M.S. - Final Copy, HuokuHrvatski Katolički Radio, Hrvatski Radio - Radio Rijeka, POSLuHRCF Centar, RiTv, Trapan Vina, Vina Kos-Jurišić i drugi.

Nagrada "Status" od 2006. godine održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH.