Pretraživanje

[__LOGIN__]

Mladen Baraković

Kontrabasist Mladen Baraković rođen je 1950. u Zagrebu gdje je završio gimnaziju i glazbenu školu Vatroslav Lisinski.

Počeo se baviti glazbom sredinom 60-tih kao rock glazbenik. Zatim je radio sa Dražen Boić kvintetom, pratio Ivu Robića, Gabi Novak i ostale pjevače onoga vremena. Sa Stjepan Mihaljinec kvartetom pratio je Arsena Dedića. Radio je i kao studijski muzičar u tadašnjem Jugotonu. Nakon odsluženog vojnog roka ondašnje države aktivira se u jazz glazbi i pored bas gitare počinje svirati i kontrabas. Zapošljava se u ZGK Komedija. Od 1993. do 2003. prelazi u Big Band HRT-a, nakon čega se vraća u kazalište Komedija do umirovljenja 1.9. ove 2015. godine.

Istaknuti je jazz glazbenik i gost mnogih sastava. Nastupao je s gotovo svim hrvatskim, ali i svjetskim glazbenicima poput Kaya Windinga, Ursule May, Michaela Urbaniaka, Georgija Garagnana, Pepina Principa, Csabe Desea, Rona Ringwooda i drugih. Iskusni je studijski glazbenik koji je snimio brojne albume. Stalni je član Boilers Quarteta s kojim je objavio kompakt diskove "Some Blues", "Abstract Lights" i "St. Miles Infirmary" - u suradnji s Boškom Petrovićem, te Boilers All Starsa s kojim je snimio album "That's It". Sastavi s kojima je svirao  su brojni, spomenimo još neke: Matija Dedić trio, Damir Dičić trio , Denis Razumović kvartet ,Cute kvartet , Hot Club Zagreb.

I danas je aktivan na polju jazz glazbe pa i šire. Višestruki je dobitnik nagrade Status HGU-a za najboljeg kontrabasista.

www.facebook.com/mladen.barakovic