Pretraživanje

[__LOGIN__]

Davor Križić

Visoko cijenjeni solist Jazz orkestra HRT-a, Davor Križić, dugi niz godina slovi za jednog od najznačajnijih jazz glazbenika srednje generacije koji se svojim muziciranjem izvan matične kuće ističe vođenjem vlastitih sastava, nastupanjem s najznačajnijim domaćim i regionalnim glazbenicima u različitim glazbenim kontekstima i bogatim studijskim djelovanjem ovjenčanim brojnim nagradama struke.

Davor Križić (1966.) je nakon završene Gimnazije i Muzičke škole u rodnom Zagrebu studirao na Odjelu za jazz Glazbene akademije u Grazu. Godine 1990. na Jazz Fair-u Zagreb dobio je nagradu za najboljeg mladog jazz glazbenika. Bilježi brojne koncerte s malim sastavima i kao solist velikih orkestara. Stalni je član i solist Jazz orkestra HRT-a, a nastupao je i nastupa s brojnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima poput Erniea Wilkinsa, Boška Petrovića, Johnnyja Griffina, Lene Conquest, Eda Thighpena, Arta Farmera, Alvina Queena, Martina Drewa, Rona Ringwooda, Christiana Mc Bridea, Alana Broadbenta, Charlesa Tollivera, Alexa Sipiagina, Jona Faddisa, Lassea Lindgrena, Borisa Kozlova, Larsa Möllera, Erniea Wattsa, Ignacia Berroe, Greentown Jazz Banda, Milka Lazara, Big Banda RTV Slovenija, Cantus ansambla...

Cijenjeni je studijski glazbenik i stalni član sastava Cubismo, s kojom je u Havani početkom 2000. snimio album Motivo Cubano uz suradnju članova znamenitih Afro-Cuban All Starsa: Juanom De Marcom Gonzalesom, Teresom Garcia Caturijom, Amaditom Valdesom, Manuelom Puntillitom Liceom, a svirao je i s Joseom Manuelom Cerutom, Tiburonom Moralesom i Nelsonom Hernandezom. Snimio je više nosača zvuka u zemlji i inozemstvu, a kao gost solist pojavljuje se na nizu albuma domaćih najznačajnijih jazz, pop i rock glazbenika. Kao vođa trubačke sekcije bio je predstavnik Hrvatskoga radija u EBU Big bandu na koncertima godine 2001. u Nizozemskoj. Utemeljitelj je i vođa Boilers Quarteta za koji sklada i s kojim je objavio albume Some Blues (1997.), Abstract Lights (1999.) i St. Miles Infirmary (2000.) u suradnji s Boškom Petrovićem, Boilers All Starsa s kojim je snimio album That's It (2003.) te Boilers big band – Live in ZEKAEM (2005.) Godine 1999., nakon uspješnog gostovanja u Londonu na Festivalu kulture srednjoeuropskih zemalja, ugledni engleski časopis Time u svom je godišnjem pregledu kulturnih događanja nastup Boilers Quarteta ocijenio kao jedan od najintrigantnijih. Kvartet Boilers nastupao je i na turneji Kenny. Burell and Benny Golson Jubilly Jazz Tour (1999.) Taj je kvartet dobitnik diskografske nagrade Porin 1999. za najbolju jazz skladbu To the lite dvojca Križić - Dedić s albuma Abstract lights, te 2004. za najbolji jazz album s proširenim sastavom Boilers All Stars za album That's It.

Posljednjih godina Križić svoj umjetnički put proširuje okupljanjem sastava Davor Križić Experiment surađujući u kombinaciji novog naraštaja hrvatskih jazz glazbenika i svojih starih suradnika, te kao član sastava Sweet, Sweet Babies. Godine 2014. s ranije spomenutim sastavom objavljuje album Davor Križić Experiment s kojim osvaja diskografsku nagradu Porin u čak tri kategorije (najbolji album jazz glazbe, najbolja jazz skladba i najbolja izvedba u jazz glazbi). Višestruki je dobitnik  nagrade Status Hrvatske glazbene unije u kategoriji najboljeg jazz trubača i krilničara.

www.facebook.com/davor.krizic.7