Pretraživanje

[__LOGIN__]

Darko Jurković – Charlie

Darko Jurković rođen je 20.4.1965. godine u Rijeci. Nižu glazbenu školu "Ivan Matetić Ronjgov" završio je 1979. godine na odijelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa petnaest godina.

Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom "two hands tapping" po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana. Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje "Magister der Kunst" (Magistra umjetnosti). Još za vrijeme studija bilježi zanačajne međunarodne nastupe poput: "Jazz Herbst Wien 1993.", "Jazz Festival Raab 1994." (Austria), "Festival akustične gitare" Bologna 1996. itd...

Najčešće surađuje sa hrvatskim glazbenicima:Matijom Dedićem, Krunom Levačićem, Tončijem Grabušićem, Henryem Radanovićem, Sašom Nestorovićem, te imenima kao što su, Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković; František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi. Niz godina bio je član je srednjoeuropskog Small Big Band-a "Europlane Orchestra", s kojim je snimio tri nosača zvuka od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.

Dobitnik je osam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000. 2002. 2003. 2004. 2006. 2007. 2008. 2009. Zajedno sa grupom "Kvartet Sensitive", nosi dvije nominacije za "Porin", i dobitnik je Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (originalni aranžman za solo gitaru "Cantado no toro"), te dvije nominacije za najbolju jazz kompoziciju i i za najbolju izvedbu (Under The Open Sky).

Darko Jurković je jedan od hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu (oko pedesetak godišnje), osim u Europi, nastupio je u Čileu i Brazilu. Od 2002. godine surađuje sa češkim glazbenicima Františekom Uhlirom i Jaromirom Helesicom s kojima najčešće nastupa u Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Luxembourgu, Italiji i Turskoj i kojima je snimio tri nosača zvuka. Trio je je zabilježio bitne nastupe a jedan od njih je i koncert za češkog presjednika Vaclava Klausa u Predsjedničkoj palači Hrčani, gdje je gost bio trubačka legenda Duško Gojković. Taj koncert zabilježen je na CD-u koji izlazi nekoliko mjeseci kasnije pod nazivom “Jazz Prague Castle 2006”, Multisonik, Prag 2006. 2008. godine Arta Records iz Praga je izdala je novi CD JUH Tria pod naslovom “Maby Later”. 2008. poznati talijanski časopis “Musica jazz” uvrstio ga je na promotivni CD izdan povodom dvadestogodišnjice Festivala Jazz In'it iz Vignole (Modena).

Trenutno Darko Jurković predstavlja projekt na kojem svirana dvije gitare istovremeno, koristeći uvijek “two hands tapping”. Prošlog ljeta oformio je tako zavanu "supergrupu" Goran Končar & Darko Jurković Kvartet. S tim cross over projektom nastupa zajedno sa vrsnim hrvatskim jazzerima te sa svjetski poznatim klasičnim violinistom Goranom Končarom. "Supergrupa" je prije dvije godine dobila nagradu za najbolju manifestaciju Riječkih ljetnih noći. Dvd ove supergrupe (Croatia Records) nosi naslov "Meeting Point". Uskoro će se pojaviti na tržištu album dua Matija Dedić & Darko Jurković u kojem predstavljaju njihove izvedbe Bachovih kompozicija u jazz varijanti. Gosti ovog novog cd-a kojeg će izdati Croatia Records, su poznati violinista Goran Končar i udaraljkaš Darko Grappone.

Snimljeni nosači zvuka:

 • 1998. - Live at Zoo Est, Europlane Orchestra, Zoo Est, Venezia
 • 1999. - My contribution, Darko Jurković, GIS Records
 • 1999. - An Afternoon With Jobim, Kvartet Sensitive, Dallas Records
 • 1999. - Kurt Weil Project, Europlane Orchestra, Zoo Est, Venezia
 • 2002. - JUH Trio, Jurković-Uhlir-Helišić, Prag
 • 2004. - Discusao, Kvartet Sensitive, Dallas Records
 • 2006. - Jazz at Prague Castle, JUH Trio & Duško Gojković, Multisonic, Prag
 • 2006. - Il Bello Del Jazz, Roberto Magris Europlane, featuring Herb Geller, Soul Note
 • 2008. - Maby Later, JUH Trio, Jurković-Uhlir-Helesic, Arta Records, Prag
 • 2010. - Alla maniera, Sipamusic, (distribucija Dallas Records)
 • 2015. - Two, DVD, Sipamusic
 • 2015. - Goran Končar & Darko Jurković Kvartet, Meeting Point, Croatia Records
 • 2015. - Bach & Jazz, Matija Dedić & Darko Jurković duo, Croatia Records

http://darko-jurkovic.eu