Pretraživanje

[__LOGIN__]

Tihomir Preradović

Tihomir Preradović rođen je 6.4.1960. godine u Zagrebu gdje je završio svo školovanje.

Pedagošku akademiju diplomirao 1986 na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. 1973. počeo učiti gitaru kod Darka Petrinjaka. 1974. upisao I gimnaziju u Zagrebu i osnovao svoj prvi (kako tadašnji rock kritičari kažu) eklektički band Homo Kiborg u kojem je svirao gitaru, pjevao pisao skladbe i radio aranžmane. Band je postojao do 1989. godine. Početkom osamdesetih paralelno svira i u prvom boy bandu na ovim područjima - Prva ljubav. Pred kraj osamdesetih nakon snimanja materijala za album Homo Kiborga ostaje raditi u studiju kao ton majstor i ubrzo počinje producirati albume tadašnje alternativne scene među kojima su bandovi Motus Vita Est, Phantasmagoria, Sin Albert, Tamnichars, Studeni Studeni... te upoznaje Vladimira Delača koji mu je ponudio suradnju tako da je počeo pisati i aranžirati i za druge izvođače s kojima je on surađivao. U međuvremenu upoznaje Zrinka Tutića i odlazi na Jugoviziju 1990. kao kratkotrajni gitarist i prateći vokal Massima Savića i počinje suradnju sa Tutićem, te sklada i aranžira za Crvenu jabuku, Severinu, Maju Blagdan, Željka Bebeka,  Jasnu Zlokić, Davora Radolfija...

Početkom 2000-tih počinje raditi s mladim talentima pa 2003. producira album, Dinu Jelusiću s kojim je iste godine donio Hrvatskoj pobjedu na prvom JESC u Kopenhagenu. Slijedeće godine s Nikom Turković u Lillehammeru u Norveškoj osvaja treće mjesto. S Dinom na mnogim međunarodnim festivalima od Kaira, preko Rumunjske, Portugala, Italije... kao producent osvaja uglavnom prva tri mjesta. Tih godina postaje redovnim članom HDS, i HZSU.

2010. godine producira, radi aranžmane i dijelom sklada albume slovenske pjevačice Tanje Žagar i makedonske Kaliopi Bukle koji u svojim državama postaju proglašeni najboljim i najprodavanijim albumima te godine. Dobitnik je mnogih nagrada domaćih i međunarodnih među kojima su dva Porina (2004. i 2008.) i nagrade za najbolju skladbu i najbolji aranžman na Zagrebačkom festivalu 2000. godine. U suradnji s Darkom Juranovićem D'Knockom i Fresh J-em radi na pjesmama i remixevima za house divu Barbaru Tucker iz New Yorka pod pseudonimom Slow Mo' T. Radio je aranžmane i produkciju za filmsku glazbu Zrinka Tutića (Garcia, Kad mrtvi zapjevaju), pisao glazbu za kratke filmove Tihomira Žarna, Ištvana Filakovića... Od početka devedesetih intenzivno surađuje s Arsenom Dedićem na nekoliko desetaka kazališnih predstava, na glazbi za seriju Jedrima oko svijeta koja je niz godina emitirana na Discovery Channelu, te još nekolicine dokumentarnih, igranih i animiranih filmova, a za aranžman i produkciju Arsenove skladbe "Prijatelj" dobiva i svog drugog Porina.

Kao studijski glazbenik u HUZIP-u ima prijavljeno nekoliko tisuća minuta snimaka kao gitarist, klavijaturist ili prateći vokal. Ove godine bio je u funkciji prvog savjetnika i glazbenog producenta u pobjedničkom timu Jacquesa Houdeka u prestižnom showu The Voice, te producent prvog singla pobjednice showa Nine Kraljić.