Pretraživanje

[__LOGIN__]

Nikša Bratoš

Glazbenik, skladatelj i glazbeni producent, pop-rock glazba.

Nikša Bratoš rođen je 1959. godine u Travniku, gdje završava osnovnu i osnovnu glazbenu školu, te potom gimnaziju. U glazbenoj školi svira violinu i klarinet. Tijekom školovanja aktivno svira u gradskom kamernom orkestru i gradskom puhačkom orkestru. 1978. upisuje elektrotehnički fakultet u Sarajevu, koji je i diplomirao 1983. Premda se glazbenom produkcijom bavi od 1980. godine, tek se 1985. godine definitivno opredjeljuje za glazbu i počinje raditi kao studijski glazbenik, aranžer i glazbeni producent. 1989. godine seli u Zagreb gdje i danas živi.

U razdoblju do 1989. godine nastavlja se aktivno baviti glazbom u kulturno-umjetničkim društvima i rock sastavima od kojih su poznatiji Cod, Valentino i Crvena Jabuka.

Sudjelovao je kao glazbenik, skladatelj, aranžer ili glazbeni producent na preko dvije stotine diskografskih izdanja. Kao glazbenik, aranžer i glazbeni producent radio je glazbu za filmove, zatim niz skladbi za dobrotvorne svrhe, glazbu za kazališne predstave, glazbene špice za Hrvatski Radio i HTV. Kao glazbeni producent potpisuje i prvi hrvatski DVD (Gibonni – “Milennium koncert”), a potom još brojna live DVD izdanja.

U želji da se podigne razina kvalitete produkcije živih nastupa glazbenika na Hrvatskoj televiziji 2004. godine formira orkestar i produkcijski tim s kojim radi brojne emisije ("Studio 10", "Ples sa zvijezdama", "Zvijezde pjevaju", "Evergreen") te brojne festivale (Split, Zagrebfest, Pjesma Mediterana). Radio je kao glavni glazbeni producent završne priredbe dodjele hrvatske diskografske nagrade "Porin" u periodu 1998. - 2002. godine te kao glazbeni producent završnih priredbi mnogih humanitarnih akcija (“Dajmo da čuju”, “A bebe”, “Vukovar”, itd...). Na godišnjim dodjelama diskografske nagrade "Porin" nagrađivan je više puta u kategorijama aranžmana, produkcije zabavne glazbe, produkcije klasične glazbe, tonskih snimaka i kategoriji albuma godine. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Od 2006. godine je član Predsjedništva HGU i član Glavnog odbora HGU, a od 2010. - 2014. bio je predsjednik Glavnog odbora HGU. Od lipnja 2014. predsjednik je Hrvatske glazbene unije.