Pretraživanje

[__LOGIN__]

ZORICA KONDŽA

ZORICA KONDŽA

Zorica Kondža je pjevačica posebno izraženog sentimenta. Savršeno oblikuje jedno glazbeno djelo kojemu je glas potreban. Toplina kao prirodni dar  i fraziranje, koje bismo isto tako mogli označiti kao prirodni dar, srasli su s izvedbama ove pjevačice tako da svi komplimenti koji joj se s pravom izriču imaju pokriće na svakom njenom  nastupu. Ona je u pravom smislu VOICE par excellence! Zorica Kondža rođena je u Splitu 25. lipnja 1960. godine. U Splitu je doživjela svoje najveće uspjehe, nastupila na sceni o kojoj je sanjala i za koju je rekla: Split treba zaslužiti! Naravno, misleći na Festival. Prije prvog uspona na scenu Splitskog festivala nastupila je na festivalu Zagreb, 1980. godine sa skladbom Sve je neobično ako te volim, za koju izvedbu je dobila nagradu za interpretaciju. Potom dolaze brojni drugi festivali, od Vašeg šlagera sezone, Opatije, Melodije Istre i Kvarnera, Zadar festa, Dresdena, Makfesta, Praga i naravno Splitskog festivala, na kojemu je osvojila niz najprestižnijih nagrada i ostala mu vjerna do danas. Gotovo 35 godina, pa je vrijedno spomenuti da je po broju nastupa i nagrada u samome vrhu.

Njena prava solistička karijera započinje kad je upoznala Joška Banova... U ono "Vrijeme ljubavi“. Zorica je „po prirodi stvari“ došavši iz grupe "Stijene", a prije toga je nastupala i u drugim grupama, donijela "pečat rock pjevačice". Banov je  svojim autorskim rukopisom "odjenuo“ u suptilno ruho baladnog miljea u kojemu se prepoznala i pjevačica. K tomu, još i njena brojna publika, prihvativši je objeručke. Stoga, od nje se uvijek može očekivati da „obara“  u baladnom miljeu ali i u vodama soula, buesa i rock'n'rolla, u svim glazbenim vrstama i podvrstama. Silnu medijsku prisutnost nikada nije priželjkivala. Bilo joj je važno kao istinskoj umjetnici podariti pjesmu publici, na sceni ili nosačima zvuka. Onako kako je to radila izvodeći pjesmu "Ima jedan svijet“ (Split '82, 1. Nagrada), "Pokoru“ sa Splita '85 (1. Nagrada stručnog ocjenjivačkog suda). Jedna grandiozna izvedba potpomognuta velikanom hrvatskoga glumišta Josipom Gendom. "Vrijeme ljubavi“ (Split '86, ponovno s prvom nagradom žirija), Potom, "Do posljednjeg daha“ (Split '94, 1. Nagrada stručnog ocjenjivačkog suda), sjajna suradnja s Belanom, "Dok ploviš morima“ (Grand Prix Split '94), "Zarobljena“ s prvom nagradom publike 1997. pa "Dobar dan ti dušo“ i "Ti si moj san“ - u snovima i stvarnosti okićene pjesme i izvedbe prvim nagradama, a mogli bismo pridodati i "Zauvijek“ (Grand Prix Festivala zabavne glazbe Split 2006. i još niz zlatnih pjesma i nagrada, izvrsnih suradnji (dueta) s  Oliverom Dragojevićem, Tonyjem Cetinskim, s Vinkom Cocom, Nenom Belanom... Briljirala je Zorica Kondža i 1997. godine u opera-mjuziklu "Krvava svadba", za koju ulogu (glumačko-pjevačku) je bila nominirana za Nagradu hrvatskoga glumišta.

Siguran hod po zvjezdanim stazama još uvijek traje kao dokaz da je za takvo putovanje potrebno "tako malo“:  Vrhunski glas, duša i... Ono što neki nemaju a Zorica ima: talent,  ljubav i osjećaj.

https://www.facebook.com/zorica.kondza