Pretraživanje

[__LOGIN__]

JOŠKO BANOV

JOŠKO BANOV

Joško Banov, diplomirao je na Odsjeku za glazbu Umjetničke akademije u Splitu. Još za vrijeme srednjoškolskog i općeg glazbenog obrazovanja afirmira se kao vrstan glazbenik, najprije kao instrumentalist (klavir) a potom i kao skladatelj. Djeluje u raznim splitskim skupinama (Gong, Nešto novo, nešto staro, More...), a osnivač je pop-jazz skupine Modus vivendi. U vrijeme najstrožih selekcija, vrlo rano pojavljuje se kao skladatelj na Festivalu zabavne glazbe Split, pa je zabilježen kao jedan od najmlađih autora Festivala, na kojemu je dobio najviše nagrada, u pravilu stručnog ocjenjivačkog suda, pa ga kroničari bilježe odmah iza Runjića po broju osvojenih nagrada. Napisao je nekoliko stotina skladbi, aranžmana, producirao vrhunske glazbene projekte te je za svoj rad dobio brojna priznanja i zahvale, a i dobitnik je dvaju Porina. Već s 19 godina član je Festivalskog orkestra, što je u vrijeme velikih glazbenih imena bilo izuzetno priznanje, a u kasnijim godinama obnaša niz festivalskih dužnosti: član Selekcijske komisije, Stručnog ocjenjivačkog suda, Savjeta FZG Split…Nekoliko godina bio je i umjetnički direktor te značajne festivalske institucije, šef-dirigent, producent... Joško Banov, odlikuje se specifičnim glazbenim rukopisom. Sudjeluje na brojnim domaćim festivalima, a njegove skladbe izvode se u mnogim zemljama Europe i svijeta. Iskazuje interes za najrazličitije glazbene oblike. Vodi orkestar pod vlastitim imenom. Priznat kao dirigent i cijenjen kao vrsni pijanist, nastupa u najeminentnijim domaćim i inozemnim dvoranama. Kao takav tražen je od najpoznatijih vokalnih solista i umjetnika različitih glazbenih profila. Svojim znanjem stekao je značajan ugled među kolegama.

Angažiran je i u strukovnim organizacijama (Redovni je član Hrvatskog društva skladatelja, Glazbeno-estradne udruge Split, član Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije…) Nešto više od četiri desetljeća uspješnog umjetničkog djelovanja profesora Banova u različitim sredinama, s različitim orkestrima; bilo kao dirigent, autor, aranžer ili instrumentalista, govori o izuzetnoj glazbenoj osobnosti, pa se ni jedna značajnija manifestacija ne može zamisliti bez njegovog sudjelovanja. Kao skladat i aranžer surađuje s najeminentnijim glazbenim imenima; Vice Vukov, Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Đorđi Peruzović, Vinko  Coce, Tony Cetinski, Tedi Spalato, Ivo Pattiera i mnogim drugima. Njegova izražena poetska melodioznost, posebice je došla do izražaja u skladbama namijenjenim njegovoj supruzi Zorici Kondža, s kojom je imao i najviše uspjeha.
Umjetnički rad posebno je bio apostrofiran u ediciji „Iz ciklusa istaknutih suvremenih hrvatskih skladatelja“, Hrvatskog radija Radio Splita, koju je oblikovao i vodio Goran Pelaić, svrstavši ga među najveća imenima hrvatske glazbene scene prošloga stoljeća, a u tom smislu bilježe ga i brojne druge emisije HTV-a (Povisilica, Crno, bijelo u boji, Pjesme s potpisom...). Joško Banov potiče iz poznate glazbeničke obitelji. Oženjen je, otac troje djece. Djeluje i živi u Splitu.