Pretraživanje

[__LOGIN__]

VESNA NEŽIĆ-RUŽIĆ

VESNA NEŽIĆ-RUŽIĆ

Istarska pjevačica Vesna Nežić-Ružić, ove godine slavi 40 godina od snimanja svoje prve autorske pjesme (1975.), pod nazivom "Istarska serenada", u suradnji s maestrom Nellom Milottijem.

Popularna istarska pjevačica etno-pop i zabavne glazbe, poznata i kao Istarska ruža, rođena je i živi u Puli, profesionalna je glazbenica sa statusom samostalne umjetnice kao vokalni solista, skladateljica, a ujedno i diplomirana pravnica. Članica je Hrvatske glazbene unije-Podružnice Pula, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja, članica BPW-Prvog hrvatskog kluba poslovnih žena Pula, suradnica Udruge žena grada Pule. Svoj talent iskazivala još kao dijete, nastupajući u predstavama i pjevajući već kao mala djevojčica u vrtiću, pa onda u osnovnoj školi. Nakon osnovne, završila je paralelno dvije srednje škole: Gimnaziju "Branko Semelić" i Srednju glazbenu školu "Ivan Matetić Ronjgov" - Odsjek solo-pjevanje, obje u Puli. Završila je i Pravni fakultet u Rijeci.

Svoju pjevačku karijeru započela je vrlo mlada, pobjeđujući više puta na festivalima amatera pjevača Pule i Istre (1975.). 1975. god. snimila je svoju prvu autorsku studijsku pjesmu u suradnji sa maestrom Nellom Milottijem pod nazivom "Istarska serenada". Uslijedili su nastupi na našem tradicionalnom i popularnom festivalu Melodije Istre i Kvarnera, prvi već 1977. godine ("Vrtić pred kućun").  Na tom festivalu je rekorderka i do sada broji 24 nastupa, njegujući tradicionalni istarski glazbeno-scenski i tekstualni izričaj). Na istom festivalu dobila je i cijeli niz nagrada i priznanja, od 1. mjesta publike, 1. mjesta žirija, do višestruke nagrade Roženice za korištenje  i njegovanje istarskog melosa, nagrada za tekst i jubilarnih priznanja. U njenim prvim počecima, najviše su joj pomagala poznata imena istarske glazbene scene: istarski skladatelj, dirigent i zborovođa Nello Milotti, tekstopisac, pjevač i producent Boško Obradović i muzikolog, dirigent, glazbeni urednik i promicatelj istarske narodne glazbe Renato Pernić. Uslijedili su nastupi na Festivalu "Melodije Istre i Kvarnera", na kojem je po broju nastupa rekorderka sa ukupno 24 sudjelovanja. Već godinama nastupa u Americi i Kanadi, gdje je promovira Pulu i Istru kroz glazbu. Nakon prve LP-ploče i kazete "Ti si moje jedro" izdala je do danas još 11 samostalnih projekata i snimila preko 15 video-zapisa. Glazbeni spoj tradicije, suvremenih tekovina i mainstream pop melodije Vesnin je zaštitni znak, što u cjelini tvori prepoznatljivi istarski pop. Tekstovi Vesninih pjesama tipično su istarske tematike i vezane su za život i običaje običnog, malog, vrijednog istarskog čovjeka, pa tako nema teme koje se Vesna nije dotakla u svojim pjesmama. U svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri ova svestrana glazbenica surađivala je sa nizom  sastava i izvođača, snimila je niz video-spotova, sudjelovala na bezbroj humanitarnih manifestacija. Ima  i petogodišnje voditeljsko iskustvo na TV-Novi kao zaštitni znak Istre d.d. Pula. Svoju 30. obljetnicu uspješne glazbene karijere poznata istarska umjetnica  obilježila je  velikim koncertom " MOJIH 30 GLAZBENIH PROLJEĆA", 2007. u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a tom je prilikom objavljena  i dvostruka kompilacija sa 40 najboljih pjesama iz njezine dotadašnje karijere. Posljednji nosač zvuka izdala je u povodu 20 godina nastupa na Festivalu MIK, sa najljepšim mikovskim pjesmama. Vrlo je aktivna u humanitarnim akcijama i  manifestacijama (član Croatian Music Aida,   "Narcisom protiv raka dojke", Kupujmo hrvatsko i mnoge druge).

https://www.facebook.com/vesnanezicruzic