Pretraživanje

[__LOGIN__]

KLAPA LUČICA

KLAPA LUČICA

Klapa "Lučica" osnovana je početkom daleke 1966. godine, a 2015. godina joj je jubilarna 50-a godina djelovanja i postojanja, u pretežno istom sastavu od početka osnivanja.

Nastala spontano oko J. K. "Split" (zvanog Lučica) ona od početka ima svoj identitet;  njeguje serenadski stil pjevanja, koji se odlikuje mekoćom i suptilnošću. Vrlo je značajno to što je od početka rad klape bio određen izrazitim respektom prema autohtonom, starom splitskom pjevanju. Pod znalačkim vodstvom zaslužnog i nagrađivanog umjetnika Duška Tambače, vrsnog klapaša, melografa, zapisivača, obrađivača, pjevača i skladatelja (osobito na stihove Drage Ivaniševića), ova je klapa bila i ostala primjer kako se čuva i njeguje baštinski glas. Na festivalu dalmatinskih klapa u Omišu postoji oko 35 nagrada, što u natjecateljskom izvornom dijelu, što na večerima novih skladbi, te 6 nagrada za najbolju izvedbu novo-uglazbljenih pjesama. Godine 1968. "Lučica" je ujedno bila i prva klapa, debitant sa prvom nagradom stručnog ocjenjivačkog suda. "Lučica" je i prva klapa koja je samostalno nastupila na Splitskom festivalu 1978.godine, te su u dosadašnjih 19 nastupa na festivalu otpjevali 30-ak pjesama sa raznim izvođačima, osvojili 3 nagrade (Zlatno jedro, Srebrni grb i Brončano jedro) i dobili plaketu za 18. nastup na Splitu. Za svoj dugogodišnji amaterski rad u kulturi dobila je niz priznanja poput Srebrenog grba grada Splita 1987., Nagradu grada Splita i Povelju SD županije 2009.g.  Prigodom 50-og Splitskog festivala 2010. Lučica je jedina klapa koja je dobila nagradu za izuzetan doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi. Ujedno je i jedna od najzaslužnijih klapa da je klapsko pjevanje 2012.g. upisano na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, a 2013.g. Predsjednik RH im je uručio Priznanje RH za izniman doprinos očuvanju tradicijskog klapskog pjevanja.

Lučica je klapa istinskih entuzijasta i prijatelja koji su nastojali sačuvati i popularizirati način i tradiciju pjevanja Splita, Dalmacije i Hrvatske, a Tambača je za svoj dugogodišnji predani rad dobio i odlikovanje Predsjednika RH 2013.godine. Ovom nizu treba pridodati i bezbroj nastupa u dobrotvorne svrhe, kao i tonsko sudjelovanje u oba dva promidžbena filma o Splitu. U periodu od 2008.godine ostvareni su najveći projekti klape "Lučica". Izdani su albumi: "Pismo moja, hrli tamo" i "Spli'ski teštamenat" s popratnim tekstom, tako da ova baština ostane na korištenje mlađim klapama, koje su i do danas slijedile "Lučicu" i pjevale njihove napjeve. Iako fizički nešto vremešnija, u veljači ove godine, a u znaku jubilarne pedesete godišnjice, klapa Lučica je izdala i treći CD "50.godina – Sve najbolje" s 27 pjesama. Ali ni tu Lučica još ne staje. Naime, u planu je novi album "Spli'ski teštamenat 2". Kao najstarija klapa u sastavu: prvi tenor  Mirko Tripalo, drugi tenor Gordan  Mišetić Čoks, bariton  i voditelj  Duško Tambača, bas-bariton  Neno Smodlaka, prvi bas  Milivoj Tafra i drugi bas Jure Nižetić, bez obzira na određene zdravstvene probleme i godine, planiraju snimiti još dvanaestak starih, zaboravljenih dalmatinskih pjesama koje su već u pripremi, te nekoliko novih spotova sa njihovim nagrađivanim pjesmama, a sve to kao brižni i autentični nastavljači pučke tradicije i čuvari baštine na povijesnom zavičajnom tlu. Na svim Cd-ovima su tekstovi akademika Jakše Fiamenga, Duška Tambače i Gordana Mišetića, koji je ujedno i producent svih uradaka Lučice.