Pretraživanje

[__LOGIN__]

CRVENA JABUKA

CRVENA JABUKA

Sve je počelo u Sarajevu, početkom osamdesetih, kada  se nekolicina studenata, uglavnom s glazbenim  obrazovanjem, okupila oko Zlatka Arslanagića i Dražena Ričla-Zije. U to doba je dominirao "new-primitives" pokret kojem je glavna značajka bila da se ništa ne uzima za preozbiljno. Arslanagić i Ričl su pak dijelili ljubav prema rocku šezdesetih, naročito prema  britanskim bendovima kao što su The Beatles, The Rolling Stones... Grupu osnivaju 1985. godine, a u originalnoj postavi svirali su: Dražen Ričl - Zijo (solo gitara,vokal), Zlatko Arslanagić - Zlaja (ritam gitara), Dražen Žerić - Žera (klavijature), Aljoša Buha (bas gitara) i Darko Jelčić - Cunja (bubnjevi).

Simpatični Sarajlije  širokoj publici su se  nametnuli već prvim,  albumom "Crvena jabuka", izdanim 1986. S debijem na vrhovima top-lista, dečki su planirali turneju, da se potvrde kao ponajbolji novi izvođač 1986. no tada se dogodila velika nesreća, u kojoj su poginuli Aljoša Buha i Dražen Ričl. Unatoč tragičnom gubitku svoja dva člana (obojica autorske ličnosti, a jedan je bio i glavni vokal) nakon izdavanja prvog albuma, prestanku suradnje s glavnim autorom nakon petog studijskog projekta, krvavom ratu koji je poharao njihovo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, grupa Crvena jabuka uspjela je već tri desetljeća  zadržati  relativno stabilnu poziciju u srednjostrujaškoj glazbi na ovim prostorima. Prijeratna karijera Crvene jabuke završava kolekcijom "Nekako s proljeća" iz 1991.,koja je  sadržavala nekoliko jakih stvari te naslovnu pjesmu, duet Dražena Žerića i Kemala Montena koji je nadživio svoje vrijeme i uselio se u kolektivnu podsvijest generacija slušatelja. Njihov topli, vedri, humorni pop-rock pogotovo s prve tri ploče i  pjesme iz tog perioda reflektiraju pomalo zaboravljeno vrijeme bezbrižnosti, uživanja u životu,ljubavima i snovima... i  podsjećaju na vrijeme  kad su Žerić, Arslanagić, bubnjar Darko Jelčić i drugi pridruženi članovi lagano zakucavali milozvučne power pop himne. Izbijanjem  rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bend  pauzira do 1995. kad se ponovno okupljaju sa novom postavom: Žera, Cunja, Krešo (bas gitara), Mario Vuković-Jimmy (gitare), Danijel Lastrić (klavijature), Nikša i Dilajla. Nastavljaju sa radom u Hrvatskoj, snimanjima novih albuma i mnogobrojnim koncertima i koncertnim turnejama,a posebno valja istaknuti njihove humanitarne nastupe.

Sadašnja postava: Darko Jelčić-Cunja (bubnjevi, udaraljke), Dražen Žerić-Žera (vokal, klavijature), Krešimir Kaštelan (bas gitara, vokal), Zlatko Bebek (gitara) i Marko Belošević (klavijature).

https://www.facebook.com/C.Jabuka