Pretraživanje

[__LOGIN__]

PARNI VALJAK

PARNI VALJAK

Zagrebački sastav Parni valjak najdugovječnija je hrvatska, ali i ex-SFRJ postava koja 2015. slavi 40 godina postojanja.

Od 1975. do danas objavili su veliki broj albuma važnih za domaću pop-kulturu i glazbenu scenu, te odsvirali mnoge turneje i koncerte s kojima su redovito podizali profesionalnu razinu domaće glazbene scene. U Zagrebu su ostvarili neke od svojih najznačajnijih projekata unatrag 40 godina. Ne prati ih bez razloga etiketa jednog od najprofesionalnijih sastava i današnje i bivše države za vrijeme koje su započeli s radom. Na ulasku u 40-godišnjicu postojanja Parni valjak s nekoliko je nedavnih projekata pokazao da i danas djelotvorno podiže razinu profesionalizma domaće glazbe. Samo u Zagrebu održali su tri izvrsna unplugged koncerta (Dom sportova 2013., dvorana Vatroslav Lisinski 2014.) i elektrificirani nastupi nakon zadnjeg albuma "Nema predaje" (2013.) u Domu sportova (2014.). Veliki nastupi u inozemstvu (Poljska, lipanj 2013.), te redovite turneje u regiji s rasprodanim ulaznicama za nekoliko večeri nastupa u sportskim dvoranama (Kombank arena i Sava centar, Beograd), dokazuju da je Parni valjak u naponu sviračke snage i najtrajniji zagrebačkih glazbeni izvozni produkt, koji na svim scenama postiže velike uspjehe. Među desetcima albuma koje su objavili, neki od njih – "Gradske priče" (1979.), "Vruće igre“ (1980.), "Buđenje“ (1994.), "Bez struje“ (1995.) i "Zastave“ (2001.) – predstavljaju ključna autorska ostvarenja domaće rock scene i važno pogonsko gorivo njenog razvoja. Pribrojimo li im i veliki broj turneja, bitno je naglasiti da su one održane unazad dvadesetak godina pored vrhunskog profesionalizma grupe, pokazale i zavidne umjetničke domete na razini različitih formi i sadržaja koncerata. Mnogi novi formati svirke i scenskih predstava premijeru su doživjeli upravo nastupima Valjka na zagrebačkim pozornicama (Bez struje - ZKM 1995.,  slavljenički 20 godina - Dom sportova 1995; Kao nekada - Studentski centar 2000., Šalata Zagreb, 2002.). S autorskim pjesmama Huseina Hasanefendića-Husa kao svojevrsnim kronikama odrastanja i života u Zagrebu, Parni valjak je od početka rada sredinom sedamdesetih, preko novog vala osamdesetih, do projekata unazad dvadesetak godina, ostao mjerilo kvalitete i profesionalnosti hrvatske glazbene scene.  Svaki sastav s takvim rokom trajanja ima pred sobom teži zadatak snimanja zanimljivih  albuma i održavanja atraktivnih koncerata, što Parnom valjku redovito uspijeva. Pogotovo na promjenjivom domaćem tržištu,  40 godina rada na razini Parnog valjka pretvorilo ih je je u najtrajniji zagrebački sastav, neusporediv s bilo kojim domaćim glazbenikom.

Sadašnju postavu  čine nezamjenjivi Aki Rahimovski i Husein Hasanefendić-Hus, Berislav Blažević-Bero na klavijaturama, na gitari Marijan Brkić-Brk, Zorislav Preksavec-Preksi na basu, a na bubnjevima Dalibor Marinković-Dado.

www.parnivaljak.com