Pretraživanje

[__LOGIN__]

2015

19. dodjela Nagrade Status 2015.
Nagrada za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja
Rijeka, Pogon kulture (ex Stereo dvorana)
utorak 20.10.2015. u 19h

18 kategorija, 19. dodjela, 20. listopada....!

ORGANIZATOR: Hrvatska glazbena unija i Hgu Podružnica 3 Rijeka
POVJERENIK NAGRADE: Zvonimir Bučević-Buč
IZVRŠNI PRODUCENT: Dražen Baljak
SCENOGRAFIJA: Damir Martinović-Mrle
DIZAJN: Lea Jurin
SCENARIJ: J.Č. & Enver Krivac
RAZGLAS/RASVJETA: G.I.S. d.o.o.
POKROVITELJI: Ministarstvo kulture RH, HUZIP, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka
MEDIJSKI POKROVITELJI: Novi list, Muzika.hr i HRT centar Rijeka - emisija Radio Sova (Studentski program nastao suradnjom Sveučilišta u Rijeci i Radio Rijeke. Pripremaju ga studenti voditelji, novinari, tonci i glazbeni urednici. Bave se svim aspektima studentskog života u gradu i šire.)

Na spektakularnoj priredbi koja je održana 20.10. u Pogonu kulture u Rijeci dodijeljena je Nagrada Status glazbenicima – instrumentalistima koji su zaslužni za najljepše glazbene izvedbe u Hrvatskoj. Odluku o ovogodišnjim dobitnicima donijeli su članovi stručnih komisija Nagrade Status.

STRUČNE KOMISIJE - ČLANOVI

ZABAVNA, POP-ROCK, URBANA, NARODNA i ETNO GLAZBA

JAZZ GLAZBA

Osim nagrađenih vrhunskih instrumentalista od strane stručnih komisija, Glavni odbor Hrvatske glazbene unije dodijelio je i posebna priznanja osobama i institucijama koje su svojim dugogodišnjim djelovanjem i važnim utjecajem ispisale najsjajnije stranice hrvatske glazbe, a neki od dobitnika su i legendarne grupe Parni valjak i Crvena jabuka.

U nezaboravnoj večeri ispunjenoj vrhunskom glazbom i virtuoznim izvedbama uživali su brojni glazbenici koji na ovaj način dobivaju priznanje za svoju vještinu i talent te za sav mukotrpan rad i uložen trud koji čini vrhunskog instrumentalista. Posebnom nagradom Hrvatske glazbene unije počašćeno je šesnaest osoba i institucija koji su svojim radom zadužili hrvatsku glazbu, a među dobitnicima ove prestižne nagrade su Parni valjak, Crvena jabuka, Klapa Lučica, Zorica Kondža, Tomislav Bralić i klapa Intrade, emisija Hrvatskog radija "Po vašem izboru“, i brojni drugi bez čijeg djelovanja bi naša glazbena scena bila znatno siromašnija.

Zanimljivu scenografiju i uređenje dvorane devetnaeste svečanosti dodjele Nagrade Status potpisuje jedan od najposebnijih i najkreativnijih glazbenika domaće scene Mrle iz grupe Let 3. Scenografija nazvana „Status u žici“ poslala je poruku vezanu uz trenutnu izbjegličku krizu i pokazala solidarnost glazbenika u želji da se glazbenici svih zemalja udruže i pomognu da se ova humanitarna katastrofa što prije privede kraju.

Nagrada Status kojom se nagrađuje vrhunsko umijeće i vještina sviranja dodjeljuje se od 1997. godine najboljim hrvatskim instrumentalistima u protekloj koncertnoj godini u kategorijama zabavna, pop-rock i urbana glazba, narodna i etno glazba te jazz glazba. Tako su nagrađeni gitaristi, klavijaturisti, trubači i svi ostali glazbenici koji su se svojim radom i vještinama posebno istaknuli u 2014. godini.

Program 19. dodjele Nagrade Status

Kao uvod u program, nastupili su Art Pollution Trio s pjesmom Shipyard Victims. Trio čine Denis Razumović Razz – alto i tenor sax, flauta, glas; Zoran Majstorović – gitara i Rajko Ergić - sopran sax i bubnjevi.

1. Bonebomb
PJESMA : "Bull's Eye" (Nikola Jerković/Ljubomir Kraljević)
Jurica Leikauff – klavir
Danijel Grakalić – gitara
Frano Putica – bubnjevi
Nikola Jerković – bas gitara
Zvonimir Bajević – truba
Ivica Premelč – saksofon
Ljubomir Kraljević - (DJ, sampleri)

2. Side Effects
PJESMA : "Choosh Pies" (Ivan Mihaljević)
Ivan Mihaljević – gitara, vokal
Marko Karačić-Karo – bas gitara
Alen Frljak – bubnjevi
Andrej Božić – klavijature

3. Elvis Penava Trio 
PJESMA : "Bug hunt" (Janko Novoselić)
Janko Novoselić – bubnjevi
Zvonimir Šestak – kontrabas
Elvis Penava - gitara

4. Nacinovich, Škec, Popov i First kvartet
PJESMA: "Dance Me to the End of Love" (Leonard Cohen/David Campbell)
Marko First – violina
Alba Nacinovich – vokal
Leo Škec - akustična gitara
Boris Popov - perkusije

5. Davor Križić Experiment
PJESMA : "Mamacita" (Joe Henderson)
Davor Križić – truba
Vojkan Jocić – saksofon
Janko Novoselić – bubnjevi
Zvonimir Šestak – kontrabas
Elvis Penava – gitara
Joe Kaplowitz – klavir
Luka Žužić – trombon

6. Chui
Toni Starešinić – klavijature i elektronika
Vojkan Jocić – sax i elektronika
Janko Novoselić – bubnjevi

7. Udruga LP ROCK – 60's RIVER BAND i gosti iznenađenja
60's River band osnovan je kao glazbeni dodatak promociji knjige o riječkom rocku 60-ih, Velida Đekića (5.12.2013.), a osnovali su ga članovi riječkih bendova tog vremena – Ivan Nino Načinović, Vladimir Štimac (Riječani), Toni Habčić (Sinovi mora), Andrej Baša, Ivan Harej (Uragani), Miroslav Komadina (Grupa 777), Vincent Sluga (Nota Brevis). Ponovni susret bivših glazbenika i rezultat prve probe, neočekivano dobar i izuzetno emotivan, završio je osnivanjem benda koji se jednom tjedno sastaje kod Baše u studiju. Osim uvježbavanjem repertoara iz 60-ih, prve polovice 70-ih i autorskih skladbi, uz cugu i klopu, kako to i priliči starim rokerima, evociraju se uspomene iz starih vremena. Istovremeno, ponukani izuzetno dobrom reakcijom brojne publike koja je prisustvovala promociji knjige i benda u nekadašnjem disko klubu i plesnjaku – legendarnom "Husaru" – nekolicina "starih rokera" odlučila je osnovati udrugu "LP Rock" koja danas broji preko 400 članova i 14 bendova. Svakog drugog četvrtka zabavljaju se na botelu Marina u riječkoj luci.