Pretraživanje

[__LOGIN__]

DRAŽEN BUHIN - BUHA

DRAŽEN BUHIN - BUHA

Dražen Buhin - Buha (07.09. 1965. - 11.02.2012.). Teško je Buhino djelovanje, (svi smo ga voljeli zvati Buha) njegovu osobnost, požrtvovnost, predanost radu, pozitivnu viziju i san svesti na par redaka.

Bio je dugogodišnji dobri duh, i u mnogočemu ključni čovjek prvih dvadeset godina Hrvatske glazbene unije, bio je njen Izvršni tajnik i Tajnik HGU Podružnice Zagreb. Svi koji su Buhu poznavali, a posebno sudionici hrvatske glazbene scene znaju da je djelovao na puno područja: glazba, slikarstvo, izdavaštvo, uredništvo, produkcija...
Po zanimanju dendrolog (školovan  za osmišljavanje i uređivanje parkova), jedno se vrijeme bavio glazbom, (bio bubnjar), u raznim bjelovarskim bandovima, u jednoj fazi intenzivno se bavio i slikarstvom, uređivao je novine, objavljivao knjige, osnivao "Jazz klub Bjelovar". Sudionik je Domovinskog rata, (zapadna Slavonija),za što je i odlikovan. Usred rata uspio je posthumno objaviti knjigu svog poginulog prijatelja i suborca, a onda je tu istu knjigu objavio ponovno, mnogo godina kasnije... Nije zaboravio prijatelja. Dolaskom u  Zagreb i u Hrvatsku glazbenu uniju, postaje sudionikom svih njenih ključnih aktivnosti... rad podružnica, rad sa članovima, objavljivanje HGU-ovih novina "Status", Nagrada "Status" i "Porin", uređivanja brojnih knjižnih izdanja, "Hrvatskog glazbenog vodiča"... pa do zadnjeg velikog  Buhinog projekta: pokretanje i organiziranje Hrvatskih blues snaga, koje je iz anonimnosti odveo do nastupa u Memphisu, uz bok najboljih na svijetu... Sve to uz njegov redovni, svakodnevni posao u Hrvatskoj glazbenoj uniji, kojem je bio potpuno posvećen i predan, od jutra do mraka.

Hrvatske blues snage bile su Draženova ljubav do zadnjih sekundi njegova života. Bio je njihov osnivač, glavni tajnik, „spiritus movens“ i glavni organizator svih aktivnosti. Pokrenuo je inicijativu za registracijom sekcije blues glazbenika pri HGU, (osnivačka skupština 22. 09.2008.). Ubrzo nakon registracije slijedi prvo predstavljanje Hrvatskih blues snaga u domovini blues glazbe, u američkom gradu Memphisu, u sklopu 25th International Blues Challengea, najvećeg svjetskog blues natjecanja koje svake godine organizira Blues Foundation, krovna svjetska organizacija za promociju bluesa. Draženova ideja živi i dalje, tako se u Memphisu od 2009. do danas, jednom godišnje predstavljaju hrvatski predstavnici, a svake godine američki se organizatori publici obraćaju s „Dobro veče“. Nakon Amerike uslijedila su učešća na: Europskim blues konferencijama u Norveškoj 2009. Španjolskoj 2010. Njemačkoj 2011. Pored inozemnih predstavljanja blues glazbenika, Buha je bio još aktivniji na domaćem planu: dvije sezone blues glazbe u zagrebačkom klubu Sax!, nekoliko sezona u drugim klubovima, dva međunarodna blues festivala u Zagrebu, promocija edukativnog programa „Blues u školi“, CD izdanja učesnika glazbenih blues večeri, TV emisija Blues u Bajsiću i Croatian Blues Challenge, ulaznica za nastupe hrvatskih blues glazbenika u Memphisu. Draženove napore oko promocije i važnosti blues glazbe kod nas prepoznao je i Institut hrvatske glazbe pa je na njegovu inicijativu diskografska nagrada Porin od 2010. godine bogatija za Blues kategoriju.

Do ponovnog susreta, dragi naš Buha….