Pretraživanje

[__LOGIN__]

HRVATSKI RADIO - RADIO PULA

HRVATSKI RADIO - RADIO PULA

Radio Pula danas je samostalni odjel u sklopu Hrvatske radiotelevizije (pored ostalih regionalnih radijskih postaja - Radija Sljeme, Osijeka, Rijeke, Zadra, Splita, Knina i Dubrovnika). Osnovana je 1960. godine i prvo je javljanje u eter ostvarila 31. prosinca iste godine. Tako je na Staru godinu 2010. Radio Pula ušla u svoju 50. godinu rada.

Prvotni je njezin program bio koncipiran po uzoru na Radio Zagreb, s naglaskom na informativni program. Postupno su uvođene i druge govorne emisije iz svih bitnih područja ljudskog djelovanja. Osim govornih, u svojoj je polustoljetnoj prošlosti Radio Pula imala i veliki broj glazbenih emisija.
Jedna od trenutno najpopularnijih glazbenih emisija je "Bez anestezije". Zahvaljujući višekanalnoj režiji za glazbenu proizvodnju, Studio 3, izgrađen 1984. godine, koristimo i za scenske nastupe. Upravo u ovoj emisiji tijekom 2003. i 2004. godine ugostili su poznate izvođače, kao što su Nola, Livio Morosin Band, Gustafi, Bon Voyage, Neno Belan & Fiumens, Belfast Food, En Face, Dado Topić, Double Dose, Heavy Trash... Od 2009. godine nastavljaju s njezinim emitiranjem, u početku pod nazivom "Studio 3", a potom ponovno vraćaju originalni naziv "Bez anestezije". Emisija se emitira petkom od 20 do 22 sata, a osim prijenosa uživo u eteru Radio Pule, određeni broj slušatelja Radio Pule uz prethodnu najavu ima priliku doći u njihovu postaju te  poslušati i pogledati koncerte u intimnom ugođaju koji pruža prostor Studija 3. Osim javnih nastupa, mnogobrojne produkcije izišle su upravo iz Radio Pule - Studija 3 – s glazbene scene to su: Oliver Dragojević, Elvis Stanić, Tamara Obrovac, Bruno Krajcar, Alen Vitasović, Gustafi, Livio Morosin, Bobby Solo, itd... Spomenimo i brojne klape, zborove i koncerte ozbiljne glazbe; tu se presnimava građa istarske narodne glazbe s vrpci u digitalni oblik (projekt "Arhiv Renato Pernić"). Osim projekata ostvarenih u suradnji s Istarskom županijom, općinama i gradovima, te različitim znanstvenim i kulturnim institucijama, zanimljivo je spomenuti i suradnju sa Školskom knjigom na izradi CD-a uz udžbenike. Tu je snimljena glazba i napravljen dio produkcije za pjesmu Bashkima Shehua „Dolce Suono“ koju su otpjevali Jose Carreras i Toni Cetinski. Na nizu festivala nagrađene su snimke i albumi nastali u produkciji Studija 3 Radio Pule (Porin, Crni mačak, MIK, Splitski festival, Festivali klapa, itd...).

www.hrt.hr/pula