Pretraživanje

[__LOGIN__]

ŠIMA JOVANOVAC

ŠIMA JOVANOVAC

Bećarski sin, Hrvat i Šokac koji se već više od četvrt stoljeća bavi glazbom koju je obogatio ne samo kao autor tamburaških skladbi  koje su toliko ušle u srce i dušu štovatelja lijepe pjesme, da su postale evergrini hrvatske glazbe, već i kao osnivač Festivala domoljubne pjesme BRODFEST,  te kao njegov umjetnički ravnatelj pod čijom se dirigentskom palicom o Hrvatskoj i Hrvatskoj pjeva na svim narječjima Lijepe naše.  Rođen je 29.siječnja 1952. godine u Gradištu, gdje u nižim razredima čini prve glazbene korake u tamburaškoj sekciji. U višim razredima osnovne škole kao i gimnaziji usporedno svira u tamburaškim orkestrima i pop grupi Crveni makovi. Prve skladateljske radove javno kao kantautor izvodi u vrijeme srednjoškolskog školovanja u Županji. Nakon srednje škole jedno desetljeće predaje kao nastavnik glazbe u Gradištu i svestrano biva aktivan na glazbenom i kulturološkom polju svog kraja. Danas je rijedak pjevač , predstavnik šokačkog slavonskog melosa, plodan skladatelj, te jedan od vođa i utemeljitelja tamburaškog pokreta.


Šima Jovanovac  je i osnivač prve producentske kuće u Slavoniji (M Audio Video Produkcija) u kojoj su svoje prve korake napravili svi oni koji u svijetu tamburaške glazbe nešto znače (Zlatni dukati, Kristali, Romanca, Slavonske lole, Viktorija Kulišić – Ðenka, itd…), a nedugo zatim i izdavačke kuće Multi Music Media, koja je pokrenula i prvi list za tamburaše simboličnog naslova – Tambura. Pored ovoga prvi je Šima i u još nečemu što je, poput svega što je ovaj svestrani čovjek radio, odškrinulo vrata i olakšalo put svim onima koji se bave tamburaškom glazbom. Naime, izdao je prvi tamburaški cd na svijetu koji je svjetlost dana ugledao 1992. godine. Godine  u kojoj je Šima zajedno sa tamburaškim sastavom Kristali u mjesec i pol dana održao niz koncerata u Kanadi i tom prigodom prikupio značajna sredstva za ljude u Domovini, a sa ovom tradicijom nastavlja ne samo tijekom već i nakon završetka domovinskog rata  (spomenimo višestruke akcije u Kanadi sa Fondom Slavonia od koje izdvajamo onu za postradale ročnike iz Ogulinske vojarne, kao i australsku akciju društva Sveti Bono Vukovar uz stotine drugih sa kolegama u Hrvatskoj i u svijetu). Šima je i jedan  od osnivača Hrvatske glazbene unije koja okuplja sve glazbenike u Hrvatskoj, a od 1994. godine trinaest godina obnaša funkciju predsjednika  Podružnice 7. - Županja do njenog ukinuća pri novoj regionalnoj podjeli.

Gotovo je nemoguće nabrojati sve čime se bavi. No, sve se svodi na jedno. Ostati svoj i činiti sve za promociju kraja iz kojeg dolazi, za promociju tambure i izvorne glazbe. U tom kontekstu treba
posmatrati i albume koji su uvijek bili na temeljima narodnih vrela,  uvijek uvažavajući, ali i nikada ne popuštajući pred naletima raznoraznih "glazbenih novih valova". Nastupio je, nastupa i često je nagrađivan na narodnim i tamburaškim festivalima. Iza njega su mnogobrojne turneje diljem svijeta. Čovjek je kojeg dijaspora nosi u srcu kao što i on naše ljude razasute diljem svijeta za koje je napisao mnogobrojne uspješnice. Nosi status umjetnika i odlikovanje za izuzetne doprinose u kulturi - Orden Danice sa likom Marka Marulića.

http://scena.hgu.hr/sima-jovanovac