Pretraživanje

[__LOGIN__]

JURE ILIĆ

JURE ILIĆ

Jurica (Jure) Ilić (Metković, 1959.) zagrebački novinar, urednik i izdavač, novinarstvom se počeo baviti u dubrovačkom listu Laus 1979. godine, a iduće godine, paralelno sa studijem komparativne književnosti i filozofije, počinje objavljivati u zagrebačkom Poletu, u znamenitoj redakciji Zorana Franičevića i Svena Semenčića, koja je posebnu pozornost posvećivala fenomenu rock glazbe. Nakon političkog smjenjivanja te redakcije, prelazi u Studentski list, gdje postaje urednik kulturne rubrike.

Od 1984. godine stalni je reporter magazina Start, odakle prelazi u Večernji list, gdje uskoro preuzima uređivanje kulturne rubrike u popularnom zagrebačkom izdanju Plava devetka. Tu prvi put u povijesti domaćeg novinarstva uvodi dnevno praćenje rock glazbe i drugih pop fenomena kao ravnopravnog dijela kulture, a suradnici su mu mnogi poznati domaći novinari i kritičari. Prelaskom na mjesto urednika kulturne rubrike u Vjesniku devedesetih godina uvodi u taj list nove standarde uređivanja, prvi put zapošljava rock kritičara kao standardnog člana redakcije (Hrvoje Horvat), a posebnu pozornost posvećuje kulturnom prilogu Danica, za koji je zbog inovativnosti nagrađen novinarskom nagradom Hrvatskog novinarskog društva  «Marija Jurić Zagorka», kao najbolji urednik 1995. godine. Kulturnu rubriku još uređuje u Hrvatskom obzoru, s posebim naglaskom na glazbu, gdje objavljuje i zapažene tekstove o popularnoj kulturi, kao i kasnije u Nedjeljnom vjesniku, gdje je bio član redakcije. U povodu velikog koncerta Bijelog dugmeta 2005. godine pokreće vlastitu izdavačku tvrtku Zagrebačke novosti i izdaje biografiju „Kad je bilo Bijelo dugme“.

U Večernjem listu dvije godine kasnije pokreće glazbeni prilog Ritam, a potom preuzima uređivanje Arta, kao dijela subotnjeg priloga Obzor gdje  objavljuje serijal vlastitih tekstova o suvremenoj zagrebačkoj sceni, a suradnici su mu neki od najboljih domaćih kritičara i novinara. U proljeće  prošle godine (2009) pokreće hrvatski glazbeni magazin «Tam Tam» gdje okuplja pravu reprezentaciju ponajboljih domaćih glazbenih novinara, predvođene legendom hrvatske rock kritike Darkom Glavanom, te uz njih promovira i nove, mlade autore. Trenutno je vlasnik Zagrebačkih novosti i glavni urednik Tam Tama, a radi na projektu biografija nekih od najboljih domaćih rock grupa i autora.