Pretraživanje

[__LOGIN__]

SINIŠA DORONJGA - SIMPY

SINIŠA DORONJGA - SIMPY

Rođen u Zagrebu 1942. godine rano je odabrao glazbu kao svoj životni poziv. Autodidakt. Prve javne nastupe ostvaruje 1959. godine u zagrebačkom Varieteu, a profesionalno 1960. svirajući i pjevajući s Kvintetom Zagreb, VIS-om Bijele strijele, te vlastitim sastavom Simpy&Friends. Početkom devedesetih, ponukan stradanjima domovine Hrvatske sklada i piše domoljubne skladbe, te u suradnji s mladim zagrebačkim pjevačem i glazbenikom Tomislavom Brajšom izdaje tri albuma po svojim tada najpoznatijim pjesmama Hrvatska mati, Bože dragi sačuvaj Hrvate i Hrvatski sinovi.

Posebnu grupu pjesama u skladateljskom opusu čine pjesme posvećene Zagrebu u suradnji s pjesnikom Dragom Brivićem koja je započela 1992. godine. Tada nastaju pjesme «Listek od tam, «Ne bum ti došel za rođendan» koju je na Zagrebfestu 1994. godine interpretirao glumac i histrion Zlatko Vitez. Ponovno ju je snimio i Tomislav Brajša zajedno s kasnije nastalim zagrebačkim pjesmama već prepoznatljivog tandema: «Kak te ne bi ima! Rad», «Bruderšaft sa Zagrebom», «Na gumenjaku», «Priča s Okrugljaka», «Zagreb moj, tebi popevam», te pjesme «Dve frajle Zagreb i ja» i «Zagreb je pjesma i san» nastale u suradnji sa Rajkom Stilinovićem. Skladba «Kak te ne bi imal rad» izvedena je prvi put na Zagrebfestu 1996. a slijedeće godine nagrađena je kao najizvođenija pjesma protekle godine, Srebrnom plaketom grada Zagreba. Kao skladatelj i tekstopisac pojavljuje se na skoro svim festivalima naše domovine. Spomenimo Krapinski festival, Zagorska Krijesnica, Brodfest, Pitomaču, Koprivnicu, Hrvatski pleter, Požegu, kao i dječji festival Idi za srcem. Izdao je deset albuma glazbenih priča i pjesama za djecu vezanih za dolazak Djeda Mraza koje i sam izvodi, a također zapažen je u nezaboravnoj ulozi Vinskog Biskupa Novozagrebačkog u noćima Martinja. Objavio je preko dvijestotine skladbi. Sve su snimljene na nosačima zvuka, a za ediciju «Spiller – Hrvatski kompozitori» izdao četiri notna albuma  izabranih pjesama.

Jedan je od osnivača i bio je dugogodišnji tajnik Hrvatske glazbene unije. Siniša Doronjga posvetio je dio svog života društvenom radu, učestvujući često u sastavima festivalskih i TV žirija. Kao skladatelja, glazbenika i društvenog djelatnika primio je desetak domaćih nagrada i priznanja. Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

http://djed-mraz.posluh.hr