Pretraživanje

[__LOGIN__]

ZDENKA KOVAČIČEK

ZDENKA KOVAČIČEK

Rođena je 16. siječnja 1944. godine u Zagrebu. Svoju karijeru započinje već kao curica nastupajući u zagrebačkom kazalištu mladih, gdje je glumila, pjevala i plesala. 1957. godine zajedno sa Nadom Žitnik osniva duet Hani. Nastupaju na TV-u, snimaju film i postižu veliku popularnost. Odlaze na turneju po Europi gdje nastupaju sa velikim glazbenim zvijezdama kao što su Peter Kraus, Lou Van Burg, Bill Haley. Nakon što se duet Hani razišao, Zdenka Kovačiček krajem 1960-ih sa svojim sastavom pjeva po europskim klubovima. U to vrijeme otkriva svoj veliki talent prema jazzu, soulu, bluesu i gospelu. Po povratku kući započinje suradnju sa najboljim zagrebačkim jazzerima poput Boška Petrovića, Miljenka Prohaske, Damira Dičića i drugih. 1970. godine na Opatijskom festivalu izvodi skladbu "Zbog jedne melodije davne" (Miljenko Prohaska) i osvaja prvu nagradu stručnog žirija. Ovaj uspjeh obilježio je njezin povratak na hrvatsku scenu i najavio početak njezine solo karijere. Početkom 1970-ih nastupa na raznim festivalima i osvaja brojne glazbene nagrade. 1971. godine na Zagrebačkom festivalu izvodi skladbu Kornelija Kovača "Otvorila sam prozor", iste godine na Beogradskom proljeću izvodi skladbu Vojkana Borisavljevića "Ljubav" i osvaja nagradu kao debitant. Čitavu 1972. godinu provodi na turneji po bivšem Sovjetskom Savezu.

Nakon što se vratila sa turneje po Sovjetskom Savezu okreće se rock glazbi i počinje suradnju sa zagrebačkom skupinom 'Nirvana'. 1973. godine na BOOM festivalu u Ljubljani ispred sedam tisuća gledatelja, izvode skladbu "Klik temu broj 1", koja je uvrštena na dvostruki album BOOM Pop Fest '73 (Jugoton). Od toga nastupa pa do danas nosi karizmu najprimjerenijeg ženskog rock vokala. Sredinom sedamdesetih nastupa u rock operi "Grička vještica" (Ivica Krajačić, Karlo Metikoš i Miljenko Prohaska) u kazalištu Komedija, pjeva sa YU jazz rock selekcijom i sudjeluje na snimanju albumu Pop od Tihomira Asanovića, kojeg 1976. godine objavljuje diskografska kuća Jugoton. U to vrijeme njezino ime se spominje u rock i jazz glazbi, nastupa na svakoj većoj smotri bluesa i soula, odnosi brojne nagrade i bude proglašena najboljim ženskim vokalom u državi.

1976. godine osniva ritam i blues, rock i soul sastav Zdenka Express, s kojim izvodi skladbu "Hallo, Mr. Elton John", a koja se nalazi na koncertnoj kompilaciji BOOM festival '76. (PGP RTB). 1978. godine sa Big bandom Igora Savina i njegovim studijskim sastavom snima album sa skladbama istaknutih skladatelja kao što su Goran Bregović, Kornelije Kovač, Vanja Lisak, Vladimir Delač i drugi. Ostvaruju suradnju sa kultnim sastavima Nirvana (zagrebački trio), Time, Bijelo dugme, Telephone blues band i mnogim drugima.

1981. godine izdaje studijski album Frka, kojeg objavljuje diskografska kuća Jugoton. Glazbu za materijal napisao je Kire Mitrev dok je tekst iz knjige "Konstatacija jedne mačke", Slavice Maras. 1989. godine objavljuje album na engleskom jeziku «Love is a game», na kojem ostvaruje suradnju sa Daliborom Paulikom i Davidom Stopperom. Album promovira na festivalima u Los Angelesu, Finskoj i na Middemu u Cannesu. U to vrijeme često nastupa sa Telephone blues bandom kojeg predvodi basista Tomas Krkač (bivši član sastava Nirvana), najčešće u klubu «Saloon» na večerima "Ruby Tuesday".

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih ostvaruje suradnju sa producentom i dirigentom Vanjom Lisak. 1991. godine izdaje album «Happy jazz album», koji sadrži klasične jazz skladbe, a na materijalu gostuju Georgije Garanjani i Peppino Principe. Materijal se sastoji od jazz obrada "Dobro veče jazzeri" (obrada Bajagine skladne "Dobro jutro jazzeri") i "Mercedes-benz" (skladba Janis Joplin), a sadrži i njezinu uspješnicu "Zbog jedne davne melodije" (Prohaska/Britvić). Sastav Vanje Liska bio je u postavi Mladen Baraković na bas gitari, Vlado Vuković na bubnjevima, Georgije Garanjani alt saksofon i Miroslav Sedak Benčić tenor saksofon. Za vrijeme Domovinskog rata podržava sve dobrotvorne koncerte širom Hrvatske i inozemstva, gdje održava brojne koncerte u sastavu «Cro Music Aida». «Happy jazz album vol. II» izdaje 1994. godine, a objavljuje ga diskografska kuća Croatia Records. Lisak i Kovačiček materijal za album snimaju 2. i 3. siječnja 1993. u B.P. klubu i u studiju radio Zagreba i uz klasične jazz skladbe sadrži i "Dok razmišljam o nama" od Josipe Lisac. Kao glazbeni gosti na albumu sudjeluju poznati zagrebački jazz glazbenici i tamburaški orkestar HRT-a. Zajedno sa triom Vanje Liska održava kraću turneju po Austriji i Italiji.

1996. godine objavljuje kompilacijski album «Žuta ruža» (Orfej), koji sadrži njezine festivalske i radijske skladbe snimljene između 1959. do 1995. godine. 1999. godine ostvaruje suradnju sa mladim skladateljom Markom Tomasovićem i objavljuje studijski album «Zdenka Kovačiček» (Croatia Records). Skladba "Žena za sva vremena" postaje velikom uspješnicom i vraća je u sam vrh popularnosti. Na Zagreb festu 2000. osvaja Grand Prix i pobjeđuje sa skladbom "Vrati se u moje dane", koja osvaja hrvatske top ljestvice.

Početkom 2000-ih za HRT snima brojne nastupe od kojih su neki "Do zvijezda zajedno" u Gavelli, jednosatni TV nastup "I to sam ja", 2001. nastupa na Dori (Hrvatska pjesma za pjesmu Europe), isto i 2003. kada osvaja 4. mjesto, nastup na HRF-u Vodice 2001., MHJ 2001., Split 2001., Etno fest Neum 2001. i mnogi drugi. 2001. godine potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Cantus i objavljuje album «Ja živim svoj san» na kojemu je otpjevala skladbe Marka Tomasovića. Producent i aranžer na materijalu bio je Duško Mandić. Za ivedbu na tom albumu 2002. godine osvaja prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolji ženski vokal. 2004. godine za izdavačku kuću Cantus objavljuje album pod imenom «To Be Zdenka», na kojemu je skladatelj bio Tomasović i na kojem je nanovo snimila skladbu "Žena za sva vremena".

• 1998. glumi u kazališnoj predstavi "Obljetnica braka", od K.Zidarića.
• 2003. sudjeluje u rock operi "Princeza na zrnu graška" u Trstu.
• 2008. predstavom "Priča o Janis" obilježava svojih pedeset godina karijere.

http://www.to-be-zdenka.hr