Pretraživanje

[__LOGIN__]

2010

12.04.2010. RIJEKA, STEREO DVORANA

Status: nagrada za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja
Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje nagradu Status za najbolje instrumentaliste. Ovogodišnja dodjela je četrnaesta po redu: za Status su mogli biti predloženi instrumentalisti, redovni članovi Hrvatske glazbene unije, koji su u protekloj godini objavili vlastita izdanja i/ili su gostovali na albumima drugih izvođača.

Domaćin: HGU Podružnica 3 Rijeka - Primorsko-goranska županija
Voditeljica: glumica talijanske drame riječkog HNK Elena Brumini.
Scenarij: Ivan Šarar i Enver Krivac.
Scenografija: Damir Martinović-Mrle.
Prostorno rješenje pozornice: Idis Turato.
Režija: KLJB (Klub ljubitelja buke).

Nagrada Status 2010. održala se uz potporu Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Prijava PRIJEDLOGA za Nagradu Status 2010. trajala je od 09.03. do 14.03.2010. i odnosila se na redovne članove HGU-a glazbenike-instrumentaliste koji su u 2009. godini objavili vlastito izdanje i/ili su kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača. Paralelno uz pristigle prijave članova HGU-a, izdavačkih kuća i ostalih glazbeno-scenskih umjetnika i djelatnika unijeli smo prijedloge po kategorijama sukladno prijavama za ovogodišnju Diskografsku nagradu Porin. Ovim putem zahvaljujemo gospodinu Igoru Paliću iz Instituta hrvatske glazbene industrije na ustupljenim nosačima zvuka iz kojih smo izvukli relevantne podatke o glazbenicima-instrumentalistima koji su svirali na pojedinim objavljenim izdanjima.

Prvi krug glasovanja trajao je od 16.03. do 22.03.2010. nakon kojega je komisija prebrojala važeće glasove po kategorijama kako bi počeo drugi krug glasovanja i objava nominacija.

Drugi krug glasovanja trajao je od 24.03.2010. do 31.03.2010. Dobitnike nagrade u 19 kategorija - od čega je 11 kategorija jazz glazbe - biraju njihovi kolege glazbenici. Pravo glasa u kategorijama zabavne, pop-rock, urbane, narodne i etno glazbe imali su svi članovi Hrvatske glazbene unije, putem službene web-stranice Nagrade Status. Za ovogodišnju je dodjelu u tim kategorijama bilo predloženo 234 instrumentalista, a nominirano ih je bilo 28. U Kategoriji br. 7 - NARODNA GLAZBA (tamburica) neočekivano je bilo nominirano 7 instrumentalista zbog istog broja glasova.

TOMISLAV GOLUBAN NAJINSTRUMENTALIST 2009.

Glazbenik godine: i ovogodišnji dobitnici nagrade Status među sobom su birali naj-instrumentalista, kolegu za kojega smatraju da je svojim talentom i umijećem posebno obilježio prošlu godinu. Nakon što je za 2007. to priznanje dobio gitarista Elvis Penava, a za 2008. bubnjar Branimir Gazdik, ovogodišnji dobitnik je zagorski blueser Tomislav Goluban (usna harmonika) koji je prema glasovima svojih kolega glazbenika, na 14. dodjeli nagrada Status proglašen najboljim instrumentalistom u protekloj godini.

Tomislav Goluban rođen je i živi u kući pored pruge u Grabrovcu, grad Zabok, u samom srcu Hrvatskog Zagorja. Usnu harmoniku je počeo svirati krajem 1997. godine u želji da u Hrvatskoj oživi ostavštinu country/delta blues izričaja što su uzrokovali sati i sati slušanja snimaka legendarnog Sonnyja Terryja. Tijekom godina Goluban je "izbrusio" svoj glazbeni izričaj u unikatni spoj country-bluesa i hrvatske tradicionalne glazbe.

Spoj delte Mississippija i njegove ukorjenjenosti u domaću zagorsku deltu, istaknuta je i u imenu njegova pratećeg sastava Little Pigeon's ForHill Blues (Zagorski blues malog goluba) gdje nadimak Little Pigeon proizlazi iz engleskog prijevoda njegova prezimena dok je začudan spoj ForHill (Zagorje) nastao u veseloj i slobodnoj igri s engleskim riječima for (za) i hill (gora). Upravo takva, vesela i slobodna, je i Golubanova autorska glazba kao i njegov obrađivački pristup američkoj muzičkoj baštini. Tomislav Goluban je sa sastavom Little Pigeon's ForHill Blues do sada objavio tri albuma (Pigeon's Flight, Mr.B. i Zagorje blues) te dva maxi-singla (Brzi vlak i Libertin trilogija). Repertoar sastava temelji se na «hrabrim» obradama country-blues, zydeco, ragtime i gospel napjeva te vlastitim kompozicijama utemeljenim na zagorskoj glazbenoj baštini, a začinjenim notama brojnih glazbenih stilova i meridijana.

Tomislav Goluban također nastupa i u solo varijanti sa usnom harmonikom, a upravo takvi nastupi su bili vrlo uspješni na njegovim najvećim inozemnim gostovanjima i to na 25. International Blues Challengeu u Memphisu, SAD te na Notodden Blues Festivalu u Norveškoj, 2009. godine. Od ostalih međunarodnih uspjeha treba spomenuti da je Tomislav Goluban na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike World Harmonica Festival 2005. u njemačkom gradu Trossingenu osvojio 4. mjesto u kategoriji Solo diatonic Blues/Rock/Folk/Country te da ga je njemački website Harp Online, specijaliziran za usnu harmoniku, 2004. godine proglasio sviračem s najnemilosrdnijom scenskom izvedbom ikad. 

Zanimljivo je i to da je Tomislav Goluban jedini hrvatski indosant najpoznatijeg svjetskog proizvođača usnih harmonika, tvornice Hohner iz Njemačke. S obzirom da je na počecima bavljenja glazbom vrlo teško dolazio do informacija, Tomislav je osmislio glazbeni program kako bi djecu upoznao s osnovnim pojmovima vezanim za usnu harmoniku i blues. Zabavno-edukativni program Usna harmonika u blues glazbi odobrio je Zavod za školstvo RH, a Goluban ga prezentira učenicima osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. http://goluban.com

U GLAZBENOM DIJELU PROGRAMA NASTUPILA JE NEKOLICINA NOMINIRANIH GLAZBENIKA-IZVOĐAČA:

 • LE KAP BAND & JAKE JAZZ SNAGE HGU RIJEKA: Lela Kaplowitz (vokal), Damjan Grbac (bas gitara), Marko Lazarić (bubnjevi), Joe Kaplowitz (tuba i klavir),  Boris Mohorić (truba), Tonći Trinajstić (tenor saksofon) i Denis Razumović Razz (alt saksofon)
 • MATIJA DEDIĆ TRIO: Tihomir Hojsak (kontrabas), Matija Dedić (klavir) i Borna Šercar (bubnjevi) http://www.matijadedic.com
 • KVARTET GUBEC: Rajko Suhodolčan (vokal), Adalbert Turner (vokal), Vinko Ančić (vokal), Željko Grozaj (bas prim), Nikola Tuškan (berda), Darko Berović (harmonika) i Hrvoje Ban (kontra)
 • NOVAK OREMUŠ ALJINOVIĆ BLUES TRIO: Tomislav Novak (akustična gitara), Darko Aljinović (klavijature) i Krešimir Oremuš (usna harmonika)
 • GORDANA I MIROSLAV EVAČIĆ: Gordana Evačić (cimbule i vokal), Miroslav Evačić (slide gitara), Ivan Grobenski (bas gitara) i Goran Vdović (bubnjevi)
  http://www.cardasblues.com
 • PROTOKOOL: Mario Huljev (vokal), Zoran Jaeger (električna gitara), Alen Svetopetrić (bas gitara), Gojko Tomljanović (klavijature) i Milo Stavros (bubnjevi)
  http://protokool.com
 • OLJA'ZZ BAND: Marko Tolja (vokal), Ivan Pešut (električna gitara), Olja Dešić (bas gitara), Zvjezdan Ružić (klavijature) i Branimir Gazdik (bubnjevi)
 • DISKURZ: Bojan Bajić (električna gitara i vokal), Andrea Živković Žiko (bas gitara) i Ivan Ritoša (bubnjevi) http://www.myspace.com/diskurzrijeka
 • DAMIR HALILIĆ HAL (akustična gitara)
  http://www.halmusicland.com
 • DARKO JURKOVIĆ CHARLIE (električna gitara)
  http://www.myspace.com/darkojurkovic
 • TOMISLAV GOLUBAN - NAJINSTRUMENTALIST (usna harmonika)
  http://goluban.com

Fotografije nominiranih u kategorijama Zabavne, pop-rock i urbane glazbe, te Narodne i etno glazbe preuzete su sa službenih web stranica glazbenika-izvođača ili su tijekom prijave prijedloga sami glazbenici iste fotografije postavili uz svoje ime i prezime. Većinu fotografija u kategorijama Jazz glazbe ustupio nam je g. Davor Hrvoj na čemu mu ovim putem zahvaljujemo.

PREGLED DOBITNIKA PO KATEGORIJAMA: