Dobitnici nagrade status / 2012 / DOBITNICI POSEBNIH PRIZNANJA

GRČ

Alternativna rock grupa GRČ iz Rijeke, predvođena osnivačem Zoranom  Štajdoharom Zoff-om, važno je ime riječke alternativne rock-scene, koja je kao fenomen popularne kulture, u posljednjih trideset godina, postala točkom prepoznavanja grada na Rječini u širem okruženju. Grupa je prepoznatljiva po mračnim i teškim tekstovima, koji dočaravaju život čovjeka u društvu,u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, te originalnim scenskim nastupima uz energičnu,tamnu glazbu i popratne video projekcije. Grč se  osniva 1982., u udarničko doba riječkoga punka i novog vala, a njegov spiritus movens Z. Štajdohar Zoff, prvoborac riječke alternativne scene, postaje njezin zaštitni znak. Od početaka je umjetnički program grupe postavljen  beskompromisno i šokantno. Scenski nastupi nude „art brut“ u svojoj ekstazi, uz vizualizaciju animalnih ishodišta u čovjeku, što ne ide bez bola, krvi, tame i znoja. I kako naglašava, pišući o Grču, publicist Velid Đehić: „... Štajdoharov Grč postao je lakmus-papir licemjerja sustava u kojemu nam je poodavno živjeti, sustava koji neproblemskom i komercijalnom kiču otvara vrata lako, ali umjetničkoj i socijalnoj provokaciji nikako. Grč ne želi „život u ritmu muzike za ples“, pa je i cijena toga drakonska, a grupa ju je od samog početka  spreman prihvatiti...“ Možda upravo tom  fascinantnom dosljednošću postaju  moralna vertikala riječke rock-alternative, njezino slovo razlike kojim je definirala svoj identitet s onu stranu od diktata industrije zabave, slovo razlike koje joj daje unutrašnju snagu da izdrži i kad se čini da izlaza nema, slovo razlike koje inficira nove gradske umjetničke snage da se uvijek iznova nadovežu na rad riječkih punkerskih i novovalnih prvoboraca. Dosljednost trajna 30 godina postala je izvor nadahnuća. A sam Zoff, pretvorio je vlastiti život u umjetnički čin. Ako je ikad itko dvojio misli li on ozbiljno – štoviše, misli li cijela riječka alternativna scena ozbiljno – Štajdohar je najbolji dokaz kako je cijela stvar s riječkom alternativom ozbiljna toliko da ozbiljnija ne može biti.

Grupu Grč osnovali su u Rijeci 29.11.1982. članovi riječkih alternativnih bendova: Zoran Štajdohar-Zoff (Via Viktor Kunst), Marijan Barać (No.1) i Igor Modrić(Protest). Prvi nastup održan je u klubu "Palach", 10.03.1983. U grupi su bili: A.Badžak, A.Peranić, T.Pruša, M.Klarić, A.Ceglar, U.Šuljić, B.Frlan, a od 2008.: Z.Kovač, O.Modrušan, Z.Žmirić. Grč i danas svira entuzijazmom i žestinom mladenačkog benda, kao da tek kreće na glazbeni put...

Diskografija:

  • 1983. – Grč/mrtvi kanal (Š.K.U.C + Forum) Ljubljana, kaseta
  • 1987. – Sloboda narodu (ZK--FV) Ljubljana, kaseta
  • 1987. – Rijeka-Paris-Texas, kompilacija (Helidon/Š.K.U.C./Brut) Ljubljana, kaseta i LP
  • 1993. – The Best Of Indie Rock – Made In Croatia, kompilacija (Dancing Bear), kaseta i CD
  • 1995 – Wellcome To The Chaos, kompilacija (Spirit)
  • 1996. – Live In Palach' 85  (T.M.P. - Fanzin), kaseta
  • 2004. - 25. Ri-Rock, kompilacija (Dallas Records), CD
  • 2008. – Riječki novi val – antologija, kompilacija, CD
  • 2008. – Još ima krvi (Dallas Records), CD

 

© 2007 HGU :: design by POSLuH :: powered by VannaCMS
HGU - Hrvatska glazbena unija Ivana Broza 8a, 10000 Zagreb, Croatia
Tel: 01/3668 227 :::::::: Fax: 01/3668 216 :::::::: e-mail: hgu@hgu.hr
Radno vrijeme za stranke (pon.-pet. ) : 09.00h - 15.00h