Dobitnici nagrade status / 2012 / DOBITNICI POSEBNIH PRIZNANJA

PLAVA TRAVA ZABORAVA

Plava Trava Zaborava osnovana je 1982. godine kao osmeročlani sastav koji svira  tzv. C&W glazbu i sve srodne pravce tom muzičkom izražaju. Isprva kao klupska atrakcija privlači svojim nastupima velik broj ljubitelja glazbe te slijedećih godina počinje svirati diljem zemlje. Koncertna aktivnost odnosi se na oko 140 koncerata godišnje. Prve četiri godine sviraju se koncerti pretežno u Hrvatskoj i Sloveniji. Od 1986. godine nastupaju sve više po zemljama Europe - prvenstveno Austrija, Njemačka, Švicarska, Nizozemska, a također sviraju u Italiji, Mađarskoj, Češkoj, bivšem SSSR-u (na tromjesečnoj turneji), Belgiji i Francuskoj. To su nastupi na velikim koncertima pred oko 5-10000 posjetitelja (pretežno festivali C&W glazbe i bluesa) sa svjetskim izvođačima i zvijezdama iste glazbe. Spomenimo samo neke: Donovan, Bellami Brothers, Truck Stop, Charlie McCoi, E.Harris, Albert Lee, Nashville Masters, Hans Thesink, Oester band, Joe Sun, Raizi Bailey, Richard Dobson, Aslip at the Wheel band, itd...
Koncertu na praškom stadionu Strahovo 1991. godine prisustvovalo je 85 tisuća posjetitelja. Tijekom  proteklih godina tu su još mnogobrojni nastupi u manjim klubovima diljem Europe.

Dvije godine za redom Plava Trava Zaborava je europski „Marlboro“ band za Phillip Morris korporaciju, te istih godina sviraju nezaboravne ljetne brodske turneje. Početkom devedesetih sviraju zajedno sa Parnim Valjkom i drugim izvođačima nekoliko značajnih europskih nastupa u dobrotvorne svrhe. 1998. dodine uvršteni su u svjetsku enciklopediju C&W muzike koju izdaje Virgin. Iste godine proglašeni su od strane nizozemske C&W federacije kao treći najatraktivniji „live act“ (nastup uživo) od svjetskih izvođača. Zadnje dvije godine koncerti su pod nazivom „Plava Trava- country&rock& swing&blues“ – „Legende na bini“. 14. svibnja 1998. održali su u Zagrebu u vlastitij produkciji nezaboravan koncert u OTV domu „16 nam je godina tek“ sa svim eminentnijim izvođačima iz svih mogućih glazbenih pravaca na hrvatskoj sceni. Sa Plavom Travom na sceni su bili: Oliver, Bare, Vana, Aki, Severina, Divas, Boytronic&DaReal, Zec, Hus, Prexi, Bero, Brk, Stanko (Dukati), Pif, Tina, itd... Ukupan broj svih prodanih nosača zvuka dosada premašuje 500 tisuća primjeraka. Od svibnja 1982. godine do danas sa manjim promjenama članova sastava Plava Trava Zaborava neprekidno svira punih trideset godina.

Plava Trava Zaborava su:
Davor Rodik, Eduard Matešić, Rista Ibrić, Dragutin Smokrović i Zlatan Živković.

Diskografija:

  • 1984. – Live LP/MC
  • 1985. – Country LP/MC
  • 1987. – Hat Trick LP/MC
  • 1988. - Dance all night - live CD/Video
  • 1990. – Plava Trava Zaborava MC
  • 1996. – Muddy river blues CD
  • 1997. – I to sam ja CD
  • 1998. – 16 nam je godina tek CD/DVD
  • 2009. - Ultimate Colection CD

 

© 2007 HGU :: design by POSLuH :: powered by VannaCMS
HGU - Hrvatska glazbena unija Ivana Broza 8a, 10000 Zagreb, Croatia
Tel: 01/3668 227 :::::::: Fax: 01/3668 216 :::::::: e-mail: hgu@hgu.hr
Radno vrijeme za stranke (pon.-pet. ) : 09.00h - 15.00h