Pretraživanje

Prijava

Ljuboslav Ljubo Kuntarić

Ljuboslav Ljubo Kuntarić

U povodu 60 godina javnog umjetničkog djelovanja, posebnom spomen plaketom Status 2007. nagrađuje se Ljuboslav Ljubo Kuntarić. Svojim je bogatim skladateljskim opusom zadužio hrvatsku glazbenu kulturu

Ljubo Kuntarić svojim je bogatim skladateljskim opusom zadužio hrvatsku glazbenu kulturu u cjelini. Skladao je preko 2000 zabavnih i plesnih melodija ("Ta Tvoja ruka mala", "Autobus Calypso"...), sa kojima pobjeđuje na brojnim festivalima zabavne glazbe (Zagreb 1953, 56, MIK i dr..). Napisao je 160 skladbi za djecu, 25 scenskih djela - operete, mjuzikli,opere/"Karolina riječka", "Tata udajem se za crnca".../, u 23 filma djelomično piše glazbu /H-8: "Sretan put"; PUKOTINE RAJA; "Zamagljen prozor"../, napisao je preko 40 komornih i više od 200 zborskih skladbi, 180 klapskih, 48 tamburaških i 26 mandolinskih te 680 skladbi iz sakralnog opusa.

Ponikavši u Međimurju,s korjenima slavonske ravnice,gdje je stjecao prve životne i školske spoznaje, sazrijevajući u Zagrebu gdje uz studij građevinarstva usavršava svoj skladateljski genij i boraveći najvećim dijelom svog života u Voloskom (pored Opatije), povezao je hrvatski sjever s jugom, i istok s hrvatskim zapadom. Iz bogate riznice svojih vjerskih i nacionalnih korjena crpio je nadahnuće za svoja vječna glazbena djela i tako preko filmskog, opernog, komornog, simfonijskog, zabavnog, tamburaškog, mandolinskog, zborskog, dječjeg i sakralnog glazbenog stvaralaštva ušao u povijest i legendu glazbene umjetnosti.